Baka András szerint nyíltabbá, nyitottabbá kell tenni az igazságszolgáltatást, és amit lehet, megmutatnak magukból. A Legfelsőbb Bíróság (LB) elnöke a Népszavának és a Népszabadságnak is interjút adott.

A főbíró úgy látja: át kell gondolni a már meglévő szóvivői rendszert; van, ahol kijelölt bíró működik, másutt kollégiumvezető vagy más vezető látja el ezt a feladatot. Nem feltétlenül az egységesítés a cél, de hatékonyabbá kell tenni a tájékoztatást – mondta.

Véleménye szerint célszerű lenne jobban kihasználni az internet lehetőségeit is, hiszen a bírósági honlapokon ma jószerivel csak az alapinformációk – a cím, a vezetők neve és elérhetősége – jelennek meg.

Baka András elképzelhetőnek tartja, hogy a nagyobb érdeklődésre számot tartó ügyekről előzetes tájékoztató jelenjen meg, és közzétegyék a belépés rendjét is.

Hozzátette: a világháló alkalmas lehet arra is, hogy egyes tárgyalásokat – hasonlóan, mint Strasbourgban – fix kamerák segítségével közvetítsenek, de ez attól is függ, hogy a technikai feltételek megteremtésére van-e pénz. “Magam egyébként nem szeretem a tárgyalóteremben a tumultuózus jeleneteket, és zavarónak tartom, ha számos tévéstáb egyszerre forgat. Bizonyos esetekben megoldás lehetne, ha fixen telepített kamerákkal közvetítenénk az eseményeket” – mondta az interjúban az LB elnöke.