Háromszor cserélt gazdát rövid időn belül egy reneszánsz kori kastélyszálló. A gyakori tulajdonos váltás keltette fel a revizorok figyelmét is. A vizsgálat végén az APEH Közép-magyarországi Regionális Igazgatósága bűntető feljelentést tett a kastélyszálló vevője és eladója ellen, mert a gyanú szerint a többszörös adásvétellel az áfa jogosulatlan visszaigénylését szerették volna elérni.

Az átadott iratanyagok és a bemutatott szerződések szerint ugyanarra a műemlék ingatlanra a felek rövid időn belül két adásvételi szerződést is kötöttek. Az iratok összevetése után nyilvánvalóvá vált, hogy a kastély újbóli eladása az áfa jogosulatlan visszaigénylése miatt történt. A felek ugyanis ebben a szerződésben – a kastély változatlan állapota és tényleges értéke ellenére – az első szerződésben megállapított vételár kétszeresét tüntették fel. Az ellenőrök azt is kiderítették, hogy a vevő a vételárnak csupán a töredékét fizette ki illetve a kastély egy év múlva a második szerződésben szereplő ár negyedéért ismét gazdát cserélt.

A revizorok szakszerű fellépésének köszönhetően az adóhatóság a vevő által visszaigényelt 100 millió forint áfát nem utalta ki, a megállapított 24 millió forintos adótartozás végrehajtása érdekében pedig a kastély antik bútorait lefoglalta. Az eladó a kastély értékesítéséből származó bevételét nem vallotta be, ezért nála 100 millió forint adóhiányt állapítottak meg és csaknem ugyanennyi bírságot illetve késedelmi pótlékot írtak elő.

Az APEH Közép-magyarországi Regionális Igazgatósága jelentős értékre elkövetett adócsalás gyanúja miatt bűntető feljelentést tett a vásárló ellen, az ügyben bűnsegédként szerepel az eladó is.