Rekordösszegű, több mint 1 milliárd eurós bírságot szabott ki az Európai Bizottság szerdán a német E.ON-ra és a francia GDF Suez-re a piac felosztása és más trösztellenes szabályok megsértése miatt.

Az európai energiaszektor két óriásvállalatának, a német E.ON-nak és a francia GDF Suez-nek összesen 1.106 milliárd eurót kell büntetésként befizetnie az Európai Unió költségvetésébe a trösztellenes közösségi szabályok áthágása miatt. Az Európai Bizottság szerdán rekordméretű, egyenként 553-553 millió eurónyi pénzbírságot szabott ki a két nagyvállalatra, amelyeket a piac felosztásában és versenykorlátozó üzleti magatartásban talált bűnösnek.

A Bizottság szerint az időközben az E.ON tulajdonába került Ruhrgas és a Gaz de France 1975-ben – a Németországon keresztül a francia és a német piacra Csehországból orosz földgázt szállító MEGAL csővezeték megépítéséről hozott döntés alkalmával – állapodott meg arról, hogy egymás piacain nem értékesítenek földgázt. Brüsszel bizonyítottnak látja, hogy a piac felosztására irányuló megállapodás az európai gázpiacok liberalizálását követően is fennmaradt, és csak 2005-ben szűnt meg véglegesen. A Bizottság közleményében megjegyzi, hogy a mostani az első pénzbírság, amit trösztellenes eljárás keretében az energiaszektor szereplőire szabott ki a Bizottság.

„A döntés erőteljes jelzés az egykori energiamonopóliumoknak, hogy a Bizottság a versenyellenes magatartás semmilyen formáját sem tűri el. A piac felosztása a trösztellenes eljárás egyik legnegatívabb formája. Ez a megállapodás megfosztotta a fogyasztókat a nagyobb árversenytől és korlátozta választási lehetőségüket az EU két legnagyobb piacán. A Bizottságnak nem volt más választása, mint ezeknek a büntetéseknek a kiszabása” – jelentette ki Neelie Kroes, versenyjogi biztos.

A Bizottság 2007 júliusában indította meg a hivatalos eljárást a két cég ellen. Ez azon alapult, hogy amikor a Ruhrgas és a Gaz de France 1975-ben megállapodott a MEGAL gázvezeték megépítéséről, két levélben explicit módon is megegyeztek, nem adnak el a vezetékből gázt egymás fő piacán. Ekkor a GDF legális monopóliumot élvezett a francia gázimport piacán, amit csak 2000-ben szüntettek meg. A Ruhrgas ellátási körzete jogilag nem, ám a gyakorlatban szintén védett volt a többi német gázellátóval kötött „demarkációs egyezményeknek” tulajdoníthatóan. Ez utóbbi megállapodások 1998-ban váltak jogellenessé.