A 2010-2011-es tanévben az ideihez hasonlóan 56 ezer államilag támogatott hely lesz a felsőoktatásban. A munkaerő-piaci trendeknek megfelelően a műszaki, a gazdasági és az egészségügyi karokon nő az államilag támogatott helyek számra – jelentette be Budai Bernadett kormányszóvivő.

A kormány döntött a 2010-2011-es tanévben a felsőoktatási intézményekbe államilag támogatott képzésre felvehető hallgatók létszámáról. Eszerint a jövő évtől kezdődő tanévben, az idei évhez hasonlóan, 56 ezer hallgató felsőfokú tanulmányait támogatja az állam. A támogatottak összlétszámában nincs, ám a képzési területek eloszlásában van változás.

A bölcsész szakokon csökken, ezzel párhuzamosan pedig a műszaki, a gazdasági és az egészségügyi karokon nő az államilag támogatott helyek számra. A bölcsésztudományi 350 fővel, a pedagógusi 100 fővel, a társadalomtudományi 250 fővel és a jogtudományi képzés esetében 100 fővel csökken az államilag támogatott helyek száma. A kormányszóviő hozzátette: 50 fővel az agrár, 250 fővel a műszaki, 300 fővel a gazdasági és 100-100 fővel az orvostudományi és az egészségtudományi képzések esetében nő az államilag támogatott helyek száma.

A felsőoktatási törvény értelmében mesterképzésre a 3 évvel korábban alapképzésre felvettek 35 százalékát lehet felvenni, ez 2010-ben 19 ezer 600 hallgatót jelent. A kormánydöntés során az elsődleges szempont az volt, hogy a felsőfokú képzés a munkaerő-piaci folyamatokhoz igazodjon – jelentette ki Budai Bernadett.