Az unió pénzügyminiszterei tegnapi (2009. június 7.) brüsszeli találkozójukon újabb öt tagállam – Lettország, Litvánia, Málta, Lengyelország és Románia – ellen indítottak túlzott államháztartási hiányuk miatt eljárást. A hiány rendezésre a legtöbb tagállam azonban haladékot kapott, köztük Magyarország is.

Mint az várható volt, lényegében vita nélküli döntés született arról, hogy Lengyelország és Lettország 2012-ig, Románia és Litvánia 2011-ig kapjon haladékot a hiány rendezésére, míg az euróövezeti tag Máltának már jövőre rendeznie kell deficitjét. Magyarországnak az eddigi határidő, 2009 helyett pedig csak 2011-re kell az előírt 3 százalékos szintre leszorítania államháztartási hiányát a hazai össztermékhez (GDP) viszonyítva.

Magyarország esetében az öt éve indított deficittúllépési eljárás módosításáról van szó. A módosítást az Európai Bizottság elsősorban a nemzetközi gazdasági válság okozta rendkívüli körülményekkel indokolta. A Bizottság azt is leszögezte, hogy 2006 közepe óta Magyarország jelentősen előrehaladt az államháztartás kiegyensúlyozásában. Tavaly a GDP-arányos deficit 3,4 százalékra csökkent a két évvel korábbi, több mint 9 százalékról. Idén Magyarországon 3,9 százalékos deficitre számítanak, jövőre pedig a kormány 3,8 százalékos célt tűzött ki.

A bizottsági javaslat szerint az új határidők figyelembe veszik a költségvetés kiinduló helyzetét és az európai gazdaságélénkítési tervvel összhangban álló mozgásteret, a gazdasági kilátásokat, a makrogazdasági egyensúlyhiányt és a finanszírozási feltételeket.

A tegnapi döntés után az EU-ban összesen már tizenegy ország ellen folyik eljárás a túlzott hiány miatt: az említettek mellett Írország, Görögország, Franciaország, Spanyolország és Nagy-Britannia is túl nagy deficittel küzd. A Bizottság előrejelzései szerint az év végére a válsággal kapcsolatos intézkedések miatt ez a szám elérheti a húszat is.