A közeljövőben megszűnhet a vízumkötelezettség Szerbia, Montenegró és Macedónia állampolgárai számára. A Bizottság jövő héten ismerteti javaslatát a vízumliberalizációval kapcsolatban.

Az Európai Bizottság 2009. július 14-én kezdeményezi a vízumkötelezettség eltörlését több nyugat-balkáni országgal szemben. Olli Rehn bővítési, és Jacques Barrot igazságügyi biztosok várhatóan Szerbia mellett Macedónia és Montenegró állampolgárai számára is javasolni fogják a vízummentes beutazás lehetővé tételét, Bosznia-Hercegovinának azonban egyelrőe nem. Egyelőre kérdéses, hogy Albánia a kedvezményezettek körében lesz-e.

A nyugat-balkáni országok közül Macedónia felel meg leginkább a vízummentességet élvező országokkal szemben támasztott követelményeknek: eleget tesz az uniós dokumentumbiztonsági, illegális bevándorlással kapcsolatos, közrendi, emberi jogi és külkapcsolati követelményeknek. Az egykori jugoszláv tagköztársaság 2005 óta tagjelölt ország, azonban a csatlakozási tárgyalások még nem kezdődtek meg, és a kezdési időpontot sem tűzték ki.

A Huszonhetek tavaly már vízumkönnyítési megállapodást írtak alá Szerbiával, amely jelentősen leegyszerűsítette és olcsóbbá tette a beutazást a tanulók, sportolók, újságírók és családlátogatásra érkezők számára.

Egy múlt hónapban ismertetett közvélemény-kutatás szerint a szerbek 82 százaléka gondolja úgy, hogy a vízummentesség fontos kérdés országuk számára, és csak 10 százalékuk tanúsított érdektelenséget a témával kapcsolatban.

Belgrád célja az EU-tagság megszerzése, ezt azonban Hollandia akadályozza, legfőképpen azért, mert a háborús bűnökkel vádolt Ratko Mladics szökésben van, és valószínűleg Szerbiában rejtőzködik.

Azt, hogy mely országok állampolgárainak van szüksége jelenleg vízumra az Európai Unió külső határainak átlépésekor, az 539/2001/EK tanácsi rendelet tartalmazza.