Jogerősen pénzbüntetésre enyhítette Kodela Lászlónak, a Miniszterelnöki Hivatal korábbi helyettes államtitkárának adócsalás miatt első fokon kiszabott felfüggesztett börtönbüntetését a Fővárosi Ítélőtábla.

A Fővárosi Ítélőtábla jogerős határozatával a Fővárosi Bíróság korábbi ítéletét a büntetést kiszabó részében megváltoztatta; a vádlottal, Kodela Lászlóval szemben 8,1 millió forint pénzbüntetést szabott ki, amit 540 napra, napi tételenként 15 ezer forinttal számítottak ki – írta Mohácsy Zsuzsanna, a Fővárosi Ítélőtábla elnökhelyettese közleményében.

Hozzátette: a pénzbüntetést meg nem fizetése esetén napi tételenként 1-1 napi fogházbüntetésre kell átváltoztatni.

A hivatali befolyással való üzérkedés vádja alól viszont jogerősen is felmentették a volt helyettes államtitkárt – mutatott rá.

Ez a vád korábban a Kulcsár Attila üzletember nevével fémjelzett K and H-brókerbotránnyal összefüggésben merült fel.

Az ítélőtábla az 52 éves vádlott javára értékelte büntetlen előéletét, azt, hogy az adóhiányt a vádemelést követően az APEH által megállapított összegben (18 millió 320 ezer forint) megfizette, és azt, hogy az adócsalást több mint 5 éve követte el – tudatta a közlemény.

A Fővárosi Ítélőtábla elnökhelyettese felidézte, hogy a Fővárosi Bíróság 2008. június 20-án hozott ítéletével a vádlottat bűnösnek mondta ki adócsalás bűntettében, amiért 1 évi – végrehajtásában 3 évi próbaidőre felfüggesztett – börtönbüntetésre és 2,4 millió forint pénzmellékbüntetésre ítélte.

A vád szerint Kodela László – aki 2002 májusától egy éven át volt helyettes államtitkár – megígérte Kulcsár Attilának, elintézi, hogy a K and H Equities Rt. által 2002 márciusa után tett, pénzmosás gyanújára utaló bejelentések ügyében ne induljon rendőrségi eljárás. E vádpont alól a bíróság felmentette Kodela Lászlót.

Adócsalással azért vádolták a volt helyettes államtitkárt, mert nem szerepeltette adóbevallásában azt a 100 ezer eurót és 100 ezer dollárt, amit Kulcsár Attilától kapott – úgymond – árfolyam-vesztesége pótlásaként. A Fővárosi Bíróság az ítélet indoklásában kiemelte: a jogi diplomával rendelkező vádlott nem hihette, hogy a neki átadott euró- és dollárösszeg után a bank már fizetett adót.

Kodela László – aki jelenleg a Magyar Hivatalos Közlönykiadó Kft. elnök-vezérizgatója – nyilatkozatában rámutatott: a másodfokon eljáró táblabíróság jelentősen enyhítette a Fővárosi Bíróság ítéletét, amikor jogerős döntésével pénzbüntetést szabott ki. Mint írta, mivel “adójogszabályok értelmezéséről van szó”, az ítélet írásba foglalását és kézhezvételét követően a Legfelsőbb Bírósághoz fordul a döntés felülvizsgálata érdekében, mivel – állítása szerint – nem követett el bűncselekményt.