Az előzetesen letartóztatottak fogvatartási körülményei több intézetben eddig is tarthatatlanok voltak, a mostani intézkedésekkel viszont a zsúfoltság elviselhetetlen mértékűvé fokozódik – támasztják alá Szabó Máté ombudsman vizsgálati tapasztalatai és a fogvatartottak egyre nagyobb számban érkező panaszai.

Egy 2009. július 7-én érkezett panaszbeadvány arról értesíti az ombudsmant, hogy tervezik a 120 férőhelyes, előzetesen letartóztatottak elhelyezését biztosító székesfehérvári bv. intézet bezárását is, sőt már a kitelepítési tervet is elkészítették.

Az országgyűlési biztos – korábbi jelentése és ajánlásai nyomán – 2009 áprilisi, illetve júniusi közleményeiben már felhívta a figyelmet egyes előzetesházak 200 %-os telítettségére, ami megítélése szerint súlyosan sérti az embertelen, megalázó bánásmód, illetve büntetés alkotmányos tilalmát. Az igazságügyi és rendészeti miniszter 2009 áprilisában beszámolt a kiemelten zsúfolt előzetesházak telítettségének csökkentése érdekében tett intézkedéseiről, ugyanakkor – ezekkel éles ellentétben – június 30-ával bezáratta a Fővárosi Bv. Intézet Gyorskocsi utcai objektumát, ahol közel 300 előzetesen letartóztatottat tartottak fogva.

Az elhelyezés jelenlegi feltételei súlyosan sértik mind a Polgári és Politikai Jogok Nemzetközi Egyezségokmányát, mind az Európai Börtönszabályokat. Az ártatlanság vélelme mellett fogva tartott személyek alkotmányos jogait egy demokratikus jogállam nem hagyhatja figyelmen kívül – figyelmeztet az állampolgári jogok országgyűlési biztosa.