Bevezetése után öt évvel az EU minden harmadik lakójának, összesen 180 millió európainak van az egész Unió területén érvényes európai egészségbiztosítási kártyája. A magyaroknak mindössze 5,5 százaléka rendelkezik ugyanakkor ilyen EÜ-kártyával.

A bevezetése óta eltelt öt évben eddig 180 millió, vagyis minden harmadik európai tett szert arra az európai egészségbiztosítási kártyára, amely szükség esetén orvosi ellátás igénybevételére jogosítja fel tulajdonosát, bárhol is tartózkodjon az Európai Unióban. Összesen 31 európai ország (a 27 EU-tagállamon túl Norvégia, Liechtenstein, Svájc és Izland) használhatja a kártyát hirtelen megbetegedés vagy baleset esetén szükségessé vált orvosi ellátások igénybevételére.

Az európai EÜ-kártya – amely 2004 júniusában az úgynevezett E111-es formanyomtatvány helyébe lépett – minden olyan orvosi ellátást lefed, amely egy másik országban történő ideiglenes tartózkodás alatt szükségessé válhat a 31 országban. Megbetegedés vagy baleset esetén a kártya a helyi betegekkel megegyező orvosi ellátásra jogosítja fel tulajdonosát. Mintha csak biztosítva lennének a fogadó országban. A kártyát ugyanakkor kizárólag a közegészségügyi szolgáltatások igénybevételére lehet használni és az nem helyettesítheti a kiegészítő utasbiztosításban felajánlott plusz szolgáltatásokat.

Az európai egészségbiztosítási kártya használatában igen nagy különbség van a tagállamok között. Miközben Olaszországban, Ausztriában, Csehországban és Svájcban majdnem az egész lakosság rendelkezik ilyen dokumentummal, addig Bulgáriában, Romániában, Görögországban, Spanyolországban és Lengyelországban kevesebb mint a lakosság 5 százaléka. Magyarországon is mindössze 555 ezer kártyát adtak ki, ami a lakosság 5,5 százalékának felel meg. Csehországban, Ausztriában és másutt ugyanakkor az is hozzájárult a kártya széleskörű elterjedéséhez, hogy azt összevonták a hazai betegbiztosítási kártyával (annak hátsó oldalán található).

A Bizottság egy tájékoztatási kampányt indít a kártya jobb megismerése érdekében a tagállamokban.