A francia szenátus július 8-án elfogadta a kalózkodás elleni jogszabály, a Hadopi-törvény módosított változatát. A rendelkezés hatályba lépéséhez a nemzetgyűlés jóváhagyása is szükséges. A testület várhatóan még ebben a hónapban szavazásra bocsátja a kérdést – írja a France 24.

A törvény első változatának alkotmánybírósági elutasítását követően a francia kormány átdolgozta, és néhány pontban kiegészítette az illegális letöltés visszaszorítására irányuló rendelkezést. A módosított jogszabály 2009. július 8-án került ismét a francia szenátus elé, amely a szavazás során elfogadta a rendelkezést.

A módosított törvénytervezet továbbra is megtartja az internetkapcsolat felfüggesztésének lehetőségét, mint a visszaeső jogsértők büntetésének eszközét, de a korábbi elképzeléssel ellentétben a szankció alkalmazása nem az eredeti törvény által létrehozott Hadopi-ügynökség, hanem a bíróság hatáskörébe tartozna. Az új jogszabály szerint az illegális letöltésen kapott internetezők két alkalommal részesülnének figyelmeztetésben, a harmadik alkalommal azonban a Hadopi-ügynökség átadná adataikat a bíróságnak, amely gyorsított eljárás keretében a jogsértést az internetkapcsolat átmeneti felfüggesztésével, maximum két év börtönbüntetéssel vagy 300 ezer eurós pénzbírság kiszabásával szankcionálhatná.

Mindezek mellett a rendelkezés szerint azok az internetezők is büntethetővé válnának, akik gondatlanságból lehetővé teszik, hogy harmadik fél az internetkapcsolatukat használva jogsértő fájlokat töltsön le az internetről. Az ilyen eseteket ugyanis maximum 1500 eurós pénzbírsággal vagy az internetkapcsolat egy hónapos felfüggesztésével szankcionálná az új rendelkezés.

A jogszabály hatálybalépéséhez a szenátus jóváhagyása mellett a nemzetgyűlés hozzájárulása is szükséges. A testület várhatón néhány héten belül napirendre veszi a kérdést.