Mind a hét olyan bűncselekmény ügyében megszüntette a nyomozást a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI), amely miatt a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatója tett feljelentést az UD Zrt. két vezetője és két dolgozója ellen – közölte az UD Zrt. jogi képviselője hétfőn.

A hétfőn átvett határozat szerint mint a hét esetben bűncselekmény hiányában szüntette meg az eljárást az NNI – közölte Futó Barnabás ügyvéd.

A 10 hónapos nyomozás során sem az UD Zrt., sem konkrét személyek ellen büntetőeljárás nem indult és jelenleg sem folyik – tartalmazza a cég jogi képviselőjének közleménye.

“Nem felel meg a valóságnak az egyes médiumok által tett azon híresztelés, hogy az UD Zrt.-vel szemben még több bűncselekmény miatt nyomozást fognak indítani” – közölte az ügyvéd.

A nyomozást megszüntető határozat csupán azt szögezi le, hogy a nyomozás során vizsgált egyéb bűncselekmények gyanújával kapcsolatban keletkezett iratokat az illetékes hatóságokhoz küldik meg. Hogy ezen ügyekben lesz-e gyanúsított és azok kik lesznek, azt majd a későbbi nyomozás dönti el – áll a közleményben.

Az UD Zrt. neve az úgynevezett adatgyűjtési ügy miatt vált ismertté, amely tavaly szeptemberben került nyilvánosságra, miután az NNI szeptember 10-én a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatójának feljelentése alapján házkutatást tartott a társaságnál és a cég vezetőinek lakásán. A rendőrség akkor magántitok jogosulatlan megismerése, államtitoksértés és számítógépes rendszer feltörése miatt indított eljárást ismeretlen tettes ellen.

Dávid Ibolya, az MDF elnöke szeptember 12-én sajtótájékoztatón jelentette be: a legfőbb ügyésztől és az NNI-től is soron kívüli vizsgálatot kér, mert a birtokába került hangfelvétel szerint Almássy Kornél – a párt visszalépett elnökjelöltje – érintett lehet az ő személyére vonatkozó adatgyűjtésben. A Fővárosi Főügyészség szeptember 18-án elutasította az MDF elnökének feljelentését.

A legfőbb ügyész a közelmúltban e hangfelvételhez kapcsolódóan kérte Dávid Ibolya és Herényi Károly MDF-es politikusok mentelmi jogának felfüggesztését. Az ügyészség hivatalosan nem közölte, hogy ezt milyen bűncselekmény gyanúja miatt kérte, az MTI azonban úgy tudja, hogy a két politikus – a legfőbb ügyész házelnökhöz intézett levele szerint – megalapozottan gyanúsítható személyes adattal való visszaélés vétségével, valamint kényszerítés bűntettével.

Az ügyben a rendőrség és az ügyészség is nyomozást folytat; a több szálon futó nyomozások során eddig egyedül az ügyészség gyanúsított meg egy embert, Szilvásy György volt titokminisztert hivatalos személyként, folytatólagosan elkövetett, különleges személyes adattal való visszaéléssel.

Az adatgyűjtési ügy kapcsán korábban a nemzetbiztonsági kabinet is ülést tartott. Szilvásy akkori közleménye szerint egy “titkos hálózat működtetői megkísérelték a behatolást az elektronikus kormányzati gerinchálóhoz kapcsolódó egyes kormányzati szervek információs rendszerébe, veszélyeztetve ezzel e szervek törvényes és biztonságos működését”.