Sólyom László köztársasági elnök nem írta alá a társasházi törvény módosítását tartalmazó törvényt, és azt megfontolásra visszaküldte az Országgyűlésnek – közölte kedden a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH).

A közlemény szerint a visszaküldött törvény alapján a jövőben az ügyészek gyakoroltak volna törvényességi felügyeletet a társasházak felett. Az ügyész e felhatalmazás alapján betekinthetett volna a társasház dokumentumaiba, intézkedéseket kezdeményezhetett volna, illetve, ha megítélése szerint a törvényesség másként nem állítható helyre, bírósághoz fordulhatott volna.

A köztársasági elnök álláspontja szerint azonban az ügyész törvényességi felügyelete nem összeegyeztethető a közös tulajdonnak azzal a sajátos formájával, amely a társasházakat jellemzi. Az új rendelkezés emellett ellentétes lenne az ügyész hagyományos szerepkörével is, különös tekintettel a társasházak nagy számára – olvasható az indoklásban.

A törvény kapcsán Sólyom László arra is felhívta a figyelmet, hogy az új szabályozást nem támasztják alá felmérések, statisztikai adatok, az előterjesztők nem végeztek semmilyen hatásvizsgálatot, továbbá, hogy a törvény szövegébe lényeges szövegezési hiba került, mely lényegében lehetetlenné tenné az alkalmazását.

A törvényjavaslattal szemben az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium, az Önkormányzati Minisztérium és a legfőbb ügyész is szót emelt – írják.

Az államfő a levelében felhívta a figyelmet arra is, hogy a társasházi törvény jelenleg is biztosít kellő jogorvoslatot a tulajdonosok részére, hiszen bírósághoz fordulhatnak jogaik védelme érdekében.

Sólyom László döntéséről levélben tájékoztatta Szili Katalint, az Országgyűlés elnökét. A levél megtalálható a Köztársasági Elnöki Hivatal honlapján

A parlament június 29-én 203 igen, 154 nem és 6 tartózkodó szavazattal hagyta jóvá a társasházakról szóló törvénymódosítást.