Nyáron is folytatódnak a 2009-es Zöld Kommandó akciósorozat helyszíni ellenőrzései, amelyek célja az illegális autóbontók felszámolása. Júniusban összesen 88 telephelyet ellenőriztek a zöldhatóságok, 9 esetben volt szükség az illegálisan végzett hulladékkezelési tevékenység azonnali megtiltására, 2 esetben büntetőeljárás kezdeményezésére, további 12 esetben felszólításra.

Az ellenőrzések kapcsán bírság kiszabása, kötelezés kiadása összesen 28 esetben várható. Június végéig közel 185 tonna hulladékra mintegy 21 millió forint bírságot szabtak ki a felügyelőségek.

Hazánkban évente mintegy 120-130 ezer roncsautó keletkezik, ennek azonban csak kevesebb, mint a fele kerül regisztrált autóbontóba. A többi olyan helyen végzi, ahol illegális szétbontásuk veszélyezteti a környezetet: becslések szerint ma mintegy 1200-1300 illegális autóbontó működhet. A Zöld Kommandó célja ezek felszámolása, és a zöldbűnözés visszaszorítása – hangsúlyozta az akció indulásakor Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter.

A területi környezetvédelmi, természetvédelmi és vízügyi felügyelőségek júniusban folytatták az illegális, illetve a jogszabályoknak nem megfelelő gépjárműbontási tevékenységet végzők kiszűrését. Júniusban a felügyelők összesen 88 telephelyet ellenőriztek. 58 ellenőrzésben a közlekedési hatóság, a rendőrség, az APEH, a VPOP, illetve az önkormányzat is részt vett, emellett a felügyelőségek 30 önálló zöldhatósági ellenőrzést is végeztek.

A júniusi akciók során 9 esetben volt szükség az illegálisan végzett hulladékkezelési tevékenység azonnali megtiltására, 2 esetben büntetőeljárás kezdeményezésére, további 12 esetben felszólításra. Az ellenőrzések kapcsán bírság kiszabása, kötelezés kiadása összesen 28 esetben várható. Közvetlen környezetkárosítást 2 esetben tárt fel a hatóság. Június végéig közel 185 tonna hulladékra mintegy 21 millió forint bírságot szabtak ki a felügyelőségek.

Néhány jellemző „fogás” júniusban

A budapesti felügyelőség már régóta szerette volna ellenőrizni egy fővárosi, III. kerületi telephely illegális autóbontási, hulladékkezelési tevékenységét, és már több ízben próbált helyszíni szemlét is tartani. A telephely tulajdonosa azonban nem vette át a hatóság által küldött hivatalos iratokat, és megakadályozta a helyszíni szemlét is. Az akciócsoport az ellenőrzésbe bevonta az APEH és a rendőrség munkatársait is, így végül sikerült megvizsgálniuk a telephelyet. Az ellenőrzés során tapasztalt jogszabálysértések miatt a zöldhatóságon kívül a társhatóságok is eljárást indítanak majd.

A szombathelyi felügyelőség a rendőrséggel közösen vizsgált meg egy keszthelyi ingatlant, ahol több mint 150 használaton kívüli gépjárművet talált. A felügyelőség a társhatóságokkal együtt azt vizsgálja, a gépjárművek hulladéknak minősülnek-e. Amennyiben igen, tetemes bírságra számíthat a tulajdonos.