Stockholmban rendezték az Európai Adóigazgatások Szervezetének 13. közgyűlését. Magyarország ismét helyet kapott az Európai Adóigazgatások Szervezetének (IOTA) Vezető Testületében (VT).

Az IOTA múlt heti stockholmi közgyűlésén, ahol az új 9 tagú elnökséget is megválasztották, a 41 tagországból 15-en pályáztak a 8 választható vezető testületi helyre. Az APEH nemzetközi tekintélyét jelzi, hogy immár 11. alkalommal újra bizalmat kapott a tagországoktól, így tagja lett a nemzetközi szervezet Vezető Testületének. Az IOTA elnökségét a következő egy évben Svédországot felváltva Belgium látja el.

Magyarország 1996 óta tagja az IOTA-nak, és folyamatosan aktív szerepet tölt be a szervezet működésében. Az Európai Adóigazgatások Szervezete 2006. május 22-23-án rendezett jubileumi, 10. közgyűlését Budapesten tartotta, magyar elnökséggel. Szikora János, az APEH elnöke 2005-2006-ban töltötte be az IOTA elnöki tisztségét. Korábban 1997-1998 között is Magyarország adta a szervezet elnökét, valamint a Vezető Testületnek (1996-1999, 2001-2007) 2009-től ismét tagja Magyarország. E tények is azt mutatják, hogy a magyar adóhivatal a szervezet megalakulása óta rendkívül aktív tagja e nemzetközi, a végrehajtó szervezeteket tömörítő adóigazgatási fórumnak.

Az IOTA közgyűlése a szervezet legfőbb döntéshozó szerve, amely évente egy alkalommal ülésezik. Operatív döntéshozó szerve a közgyűlésen megválasztott 9 tagú VT.

Az idei közgyűlés szakmai fórumán a tagországok képviselői egyebek közt az adóztató szervezetek csalás elleni fellépésének eredményességét vitatták meg, különös tekintettel az egyes országokban érvényben lévő adatvédelmi szabályok miatti nehézségekre.