Az állampolgárok bevonásával kezdeményez konzultációkat szerzői jogi törvényének módosításáról a kanadai kormány. Ennek eredményeképpen már ez év őszére megszülethet az új rendelkezés tervezete – írja a Billboard.biz.

A héten nemzeti konzultációt hirdet a kanadai kormány az ország szerzői jogi törvényének módosításával kapcsolatban. Mivel a rendelkezés egy 2007-ben tervezett módosítása a lakosok heves ellenállásába ütközött, akik különböző internetes fórumokon és közösségi oldalakon protestáltak az intézkedés ellen, ez alkalommal a konzultációs folyamatba az állampolgárokat is bevonják. Ennek érdekében nyilvános vitafórumokat rendeznek majd az ország nagyobb városaiban, köztük Vancouverben, Calgaryban, Edmontonban, Winnipegben, Torontóban és Ottawában. A korábbi tapasztalatokra alapozva a véleményalkotáshoz online felületet is kialakítanak, a konzultációba bevonják az internetes fórumok és közösségi portálok felhasználóit is.

A tervek szerint a nemzeti konzultáció eredményeképpen már ez év őszére megszülethet a módosító rendelkezés tervezete.

A kanadai zeneipar képviselői már hosszú ideje lobbiznak a törvénymódosítás érdekében, mivel álláspontjuk szerint a kalózkodás és illegális letöltés nemzetközi szinten is magas arányának oka, hogy a jelenleg hatályos rendelkezés elavult és erőtlen. Az elmúlt években a módosítási kísérletek azonban a közbeeső parlamenti választások miatt sorra kudarcot vallottak. A Paul Martin vezette liberális kormány által tervezett módosítás a kormányváltás, míg a Stephen Harper konzervatív kormánya által készített javaslat a parlamenti többség megszerzése érdekében kiírt időközi választások miatt került le a napirendről. A módosítás azonban egyre sürgetőbbé vált a közelmúltban, köszönhetően annak, hogy az Amerikai Egyesült Államok Kereskedelmi Képviselőjének Hivatala (Office of the US Trade Representative, USTR) Kanadát azon tizenkét ország közé sorolta, amelyek a Hivatal álláspontja szerint különösen súlyos hiányosságokat mutatnak a szerzői jogvédelem, és az ezzel összefüggő jogérvényesítés területén.