Mintegy 100 ezer fontos büntetést kénytelen fizetni az a három londoni vállalkozás, amelyeknél célzottan a brit fővárosra koncentráló kampánya során illegális szoftverhasználatot tárt fel a Business Software Alliance (BSA) – írja a Yahoo News.

Glasgow-i és manchesteri kampányát követően júniusban Londonban indított egy hónapos ellenőrzési kampányt a világ legnagyobb forgalmú szoftvergyártóit képviselő BSA. Szakértői becslések szerint ugyanis a szigetországban a fővárosi vállalkozások körében a legmagasabb az illegális szoftverhasználat aránya. Az International Data Corporation (IDC) informatikai tanácsadó cég szerint a londoni vállalkozások körében mintegy 20 százalékos a kalózkodás aránya, amelynek eredményeként a helyi cégek évente 149 millió font értékű illegális szoftvert telepítenek gépeikre.

A Business Software Alliance (BSA) közlése szerint a most nyilvánosságra hozott három felelősségre vont vállalat példája pontosan illusztrálja azt a pénzügyi kockázatot, amelyet az érvényes licenc nélküli szoftverhasználat jelent. Alyna Cope, a BSA brit képviselője szerint a szervezet elsődleges célja, hogy előmozdítsa a legális szoftverhasználatot és segítse a vállalkozásokat a nagy összegű bírságok elkerülésében. Ugyanakkor, mint mondta, Londonban, mint a világ egyik legnagyobb kereskedelmi központjában, szükség van arra, hogy példát statuáljanak és a jogsértő vállalkozások nevét nyilvánosságra hozzák.

A három vállalkozás összesen 100 ezer font összegű büntetést kénytelen megfizetni illegális szoftverhasználat miatt. Közülük a tervezéssel foglalkozó Inca Creative elnevezésű vállalkozásra 15 ezer, a vagyonkezeléssel foglalkozó Fortune Asset Management cégre pedig 18 ezer fontos bírságot szabtak ki. A harmadik vállalkozás, az ingatlan-tanácsadásra szakosodott Matthews & Goodman LLP kapta a legmagasabb, összesen 60 ezer font összegű büntetést. A cégnél tartott ellenőrzés során ugyanis 75 olyan személyi számítógépet találtak, amelyekre érvényes licenc nélküli Microsoft szoftverek voltak telepítve.

Az esettel kapcsolatban nyilatkozó Colin Stanbridge, a Londoni Kereskedelmi és Iparkamara főigazgatója szerint rendkívül fontos, hogy a vállalkozások legális szoftvereket használjanak. Mint mondta, ez az egyetlen út, amivel ténylegesen növelhető a produktivitás, elérhető a költséghatékonyság, és csökkenthető a vírusok, valamint a számítógépes kémprogramok jelentette biztonsági kockázat.