Megjelenik csütörtökön az a kormányrendelet, amely a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletét (PSZÁF) teljes fogyasztóvédelmi jogkörrel látja el – közölte Szollár Domokos kormányszóvivő a kabinet szerdai ülését követő sajtótájékoztatóján. A rendeletben szerepel majd az is, hogy a felügyelet lehetőséget adhat a bankoknak, hogy a hitelszerződéseket kedvező feltételek esetén módosítsák.

Szollár Domokos ismertette: a kormány szerdai ülésén megtárgyalta azt a rendeletet, amely a PSZÁF-ot erős fogyasztóvédelmi jogkörrel ruházza fel. Hozzátette: így a felügyelet a jövőben a pénzintézetek tisztességtelen lépéseiért, kereskedéseiért akár bírságot is kiszabhat.

A csütörtökön meghirdetendő kormányrendelet tartalmazza az is, hogy a PSZÁF megadhatja a bankoknak a lehetőséget a hitelszerződések kedvező feltételű módosítására – közölte a kormányszóvivő. Szollár Domokos emlékeztetett: a miniszterelnökkel folytatott múlt pénteki megbeszélésen a bankok vállalták, hogy amíg a banki szerződésmódosításról szóló magatartáskódex nem készül el, addig a következő két hónapban nem módosítják egyoldalúan a szerződéseket.

A kormányrendelet arra ad majd lehetőséget, hogy ettől a kedvező trendek esetében – ha erősödik a forint, javul a gazdaság – eltérjenek a pénzintézetek – tette hozzá a szóvivő.

A múlt pénteken Bajnai Gordon bejelentette: a kormány az egyoldalú szerződésmódosításokat illetően kéthónapos moratóriumban állapodott meg a bankokkal, a pénzügyi felügyelet fogyasztóvédelmi jogkörét pedig erősítik. A megbeszélésen a Magyar Bankszövetség, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF), a Magyar Nemzeti Bank (MNB), a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) vezetői, a nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter és a pénzügyminiszter is részt vettek.