Csökkent a rongálások száma azokban a bevásárlóközpontokban, amelyek részt vettek az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium (IRM) által meghirdetett, a plázákban “csellengő” fiatalok értelmes elfoglaltságát segítő programban – közölte a tárca büntetőpolitikai főosztályának vezetője csütörtökön Budapesten.

A plázák közösségi térré váltak, vonzzák a fiatalokat, de ők ott “sok mindent nem csinálnak”. A programmal az volt a cél, hogy a szabadidő eltöltésére lehetőséget kínáljanak a “lődörgő fiataloknak” – mondta Sömjéni László.

Közlése szerint a tapasztalatok azt mutatják, hogy a mintaprogramban részt vevő három vidéki bevásárlóközpontban csökkent a kisebb bűnelkövetések száma. Sömjéni László kitért arra, hogy mintegy háromezer, 13 és 17 év közötti fiatalt sikerült elérniük a program során. Mint hozzátette, a kezdeményezést sikeresnek ítélik, folytatásán gondolkodnak.

Ongjerth Richárd, a Magyar Urbanisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetője, aki két támogatott programot monitorozott, elmondta: az elmúlt félév tapasztalatai alapján megérte a plázáknak részt venni a pályázatban, ugyanis csökkent a károkozások, a csínytevések száma.