Tűzgyújtási tilalmat rendelt el a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium Pest, Bács-Kiskun és Csongrád megye erdeiben és a határuktól számított 200 méteren belüli területeken – tájékoztatott a szaktárca csütörtökön.

A közlemény szerint erre azért van szükség, mert az utóbbi időben a csapadékmentes időjárás, valamint a rendkívüli meleg következtében a Pest, Bács-Kiskun és Csongrád megye területén lévő erdőkben a fokozott tűzveszély alakult ki.

Ezért a három megye területén lévő erdőkre, valamint az erdőterületek határától számított kétszáz méteren belüli területre – átmeneti időre – azonnali hatállyal általános tűzgyújtási tilalmat rendelt el Gráf József földművelésügyi miniszter.

A tilalom idején tilos a tűzgyújtás a felsorolt területeken kijelölt tűzrakó helyeken is, valamint a közút- és vasút menti fásításokban, beleértve a parlag és gazégetést is.

A szaktárca közleményében arra kérték a közúton és vasúton utazókat, az erdőben kirándulókat, a mezőgazdasági területeken dolgozókat, hogy égő cigarettacsikket és dohányterméket ne dobjanak el, azt minden esetben oltsák el. A kiszáradt árokparton, illetve vasúti töltések mellett keletkező tüzek sok esetben közvetlenül erdő- és mezőgazdasági területeket is veszélyeztetnek – jegyezték meg.

A közlemény szerint aki a tűzvédelmi rendelkezéseket megszegi, szabálysértést követ el. A tilalom feloldására a fokozott tűzveszély elmúltával intézkednek.