Egy brit informatikai szolgáltatásokkal foglalkozó vállalkozás kutatása szerint némi zavar van a brit állampolgárok fejében az online elérhető kreatív tartalmak szerzői jogi vonatkozásait illetően. Többségük ugyanis úgy véli, ami egyszer az internetre felkerült, az automatikusan ingyenesen hozzáférhető mindenki számára – írja az Ars Technica portál.

A nagy-britanniai székhelyű informatikai szolgáltató cég, a Telindus felmérése szerint a brit állampolgárok jelentős része erősen zavaros elképzelésekkel rendelkezik a szerzői jogi kérdésekkel kapcsolatban. A 2000 fő részvételével készült felmérésük eredményei szerint ugyanis a válaszadóknak csak mintegy negyede van tisztában azzal, hogy ha saját alkotásukat online is elérhetővé teszik, azzal nem vesztik el szerzői jogaikat. Több mint 60 százalékuk ugyanakkor úgy gondolja, ami egyszer az internetre felkerült, az automatikusan ingyenesen hozzáférhető minden internetező számára.

Ha saját jogaikkal sincsenek tisztában, nem meglepő, hogy az alkotók jogairól is irreális elképzeléseket vallanak. Mintegy 60 százalékuk például úgy véli, a zenészeknek nem kellene, hogy jövedelme származzon az internetről letölthető dalaikból és videóikból, közel kétharmaduk pedig úgy látja, ugyanez áll a televízió-műsorok és mozifilmek jogtulajdonosaira is.

Mindemellett az összes megkérdezett ötöde mondta, hogy tudja, honnan lehet illegálisan médiatartalmakat letölteni. Ez az arány a 25-34 évesek körében mintegy 30 százalék, míg a 16 és 24 év közöttiek esetében már 57 százalék. A felmérés megállapításai szerint a férfiak jobban hajlanak az effajta jogsértésekre, mint a nők. Azon férfiaknak ugyanis, akik már töltöttek le zenét, videót, filmet az internetről, 50 százaléka még egyetlen fájlért sem fizetett. Ez az arány viszont a nők körében „csak” 38 százalék.

A cég ugyanakkor úgy látja, a jogi szankciók lehetősége nem igazán rettenti el a brit internetezőket az illegális letöltéstől. A válaszadók 57 százaléka ugyanis tisztában van ezen tevékenység jogszabálysértő voltával és lehetséges következményeivel.