Mintegy háromszázan tüntettek pénteken esete a Jókai téren a terézvárosi önkormányzat rendelete ellen, amely szeptembertől megtiltja a környékbeli vendéglátóipari egységeknek, hogy 22 óra után is nyitva tartsanak.

A szervezők azt kérték a szimpatizánsoktól, hogy poharat és alkoholmentes innivalót hozzanak magukkal a térre, és egy koccintással fejezzék ki tiltakozásukat a rendelet ellen. A megmozdulást a rendőrség biztosította, rendbontás nem volt.

Budavári Dóra, a demonstráció egyik szervezője elmondta, hogy szerinte a rendelet sérti a kulturált szórakozáshoz való jogot, és ellehetetleníti a környékbeli vendéglátóipari egységeket is.

Mint elhangzott: új rendelet megalkotása helyett rendőrökkel kellene a városrész békéjét biztosítani.

A szeptember elsején hatályba lépő rendelet értelmében este 10 és reggel 6 óra között nem tarthatnak nyitva a kerületi szórakozóhelyek. A szabályozás egyedül a szállodákra és a benzinkutakra nem érvényes, minden más üzlet, vendéglátóipari egység és szórakozóhely csak este 10 óráig tarthat nyitva, illetve a megfelelő engedélyek beszerzése után a nyitvatartási idő bizonyos mértékig meghosszabbítható.

Az üzletek a lakók legalább kétharmadának hozzájárulásával akár reggel 6 óráig is nyitva tarthatnak, de szeszes italt – az előzőleg megalkotott szeszrendelet értelmében – nem forgalmazhatnak ez idő alatt. A vendéglők és a szórakozóhelyek pedig – a hozzájárulás megszerzése után – maximum éjjel 1 óráig lehetnek nyitva.

A rendelet ellen számos szervezet tiltakozott. A Főpolgármesteri Kabinet aggodalommal figyeli a szigorú korlátozást, Budapest városarculati tanácsnoka pedig a “csendrendelet” felülvizsgálatát kérte. A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara sem támogatja a határozatot, amelyről előzetesen nem egyeztetettek a kerületi illetékesek a szakmai szervezettel. Egy civil szervezet az Alkotmánybírósághoz fordult.