Hiányos a balesetvédelmi szabályozás és ellenőrzés az úgynevezett mutatványos berendezéseknél, amilyenek például az élményfürdők, körhinták, vagy felfújható ugráló várak – mondta pénteken egy minőségtanúsítványok kiadásával foglalkozó cég vezetője az Aquaworldben történt gyermektragédia kapcsán.

Az országban az ÉMI-TÜV SÜD Kft. mellett csupán a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem emelőgép tanszéke foglalkozik e fajta minőségellenőrzéssel.

Madaras Gábor ügyvezető igazgató elmondta: ezen a területen csupán általános szabályozás van, amit a gazdasági tárca rendelete tartalmaz. Ám hiányoznak az ellenőrzés részletszabályait rögzítő rendelkezések csakúgy, mint az illetékes önkormányzatok határozott fellépése, hogy érvényt szerezzenek a balesetvédelmi előírásoknak.

A kft. például csak akkor ellenőriz, ha az üzemeltető kihívja, az önkormányzatok pedig többnyire nem igyekeznek érvényt szerezni az ellenőrzésekre vonatkozó, amúgy is hézagos szabályoknak – tette hozzá a cégvezető.

A szakember szerint az is rontja a helyzetet, hogy jelenleg csupán az egyes berendezések, egy aquapark esetében például csak a vízforgatók, csúszdák ellenőrzését kell bizonyos időszakonként elvégezni, de a környezetüket, a létesítmény egészét nem. Így történhet, hogy a csúszdák közti járda, vagy egy szerelőakna miatt akkor is balesetveszélyes egy létesítmény, ha az alapvető berendezéseket átvizsgálják.

Körhintáknál, ugráló váraknál tipikus probléma, hogy azokat évente egyszer ellenőrzik balesetvédelmi szempontból, aztán kiadják a tanúsítványt, hogy milyen feltételek mellett működtethető biztonságosan a berendezés. Azt viszont már többnyire nem ellenőrzi senki, hogy a következő összeszerelésnél is a tanúsítványnak megfelelően járnak-e el az üzemeltetők. Két évvel ezelőtt például egy tragikus balesetnél a szükséges 12 helyett csupán 4 ponton rögzítették a felfújható ugráló várat, így az lett volna a meglepő, ha előbb, vagy utóbb nem dől össze a játékvár – mondta a szakember.

Az újpesti Aquaworldben csütörtökön történt halálos balesetről szólva Madaras Gábor annyit mondott: az eddigi információk alapján feltehetően emberi mulasztásról van szó, mert ha rendesen rögzítették volna annak a szerelőaknának a fedelét, amelyben a tragédia történt, akkor a kisfiú nem zuhanhatott volna bele, és nem vesztette volna az életét.

Csütörtökön egy 9 éves kisfiú az Aquaworld szörfmedencéjének vízelvezető csatornájába esett és meghalt. A Budapest Rendőr-főkapitányság halált okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés miatt ismeretlen tettes ellen nyomozást indított.