A közép- és kelet-európai térségben a munkaerő-kölcsönzésben rejlő lehetőségek még nincsenek teljesen kiaknázva, de a gazdasági válság lecsengésével és a megfelelő szabályozói háttér kialakításával erre minden esély megvan. Lengyelország a régió zászlóshajója munkaerő-kölcsönzésben.

Közép- és Kelet-Európában egyre népszerűbbé válik a munkaerő-kölcsönzés, és mindez jótékony hatással van az európai gazdaság talpra állására is – derül ki a munkaerő-kölcsönző magánvállalatok európai szövetségének (Eurociett) friss felméréséből, melyet a Europolitics ismertetett. A dokumentum szerint ez az ágazat a vizsgálatba bevont hét országban (azaz Bulgáriában, Csehországban, Magyarországon, Lengyelországban, Romániában, Szlovákiában és Szlovéniában) tavaly napi szinten több mint 181 ezer teljesidő egyenértékű munkát kínált.

A kutatók szerint az effajta munkavégzésnek minden esélye megvan arra, hogy szépen fejlődhessen: bár a munkaerő-kölcsönzés a vizsgált országokban viszonylag új jelenségnek számít, és a gazdasági pangás se kedvez jelenleg neki, ám a jelentés szerint a kilábalást követően nagyban hozzájárulhat a gazdaság fellendüléséhez és új álláshelyek teremtéséhez. Ez főként azokra az országokra igaz, amelyekben a szektor a „legjobban megalapozott”, és szilárd szabályozói keretrendszer van hatályban, így Lengyelországban, Csehországban, Magyarországon és Szlovéniában.