Életbe lépett Dél-Korea márciusban elfogadott szerzői jogi törvénymódosítása, amely az ún. három csapás vagy fokozatos válasz rendszerét alkalmazza. A törvény értelmében a jogsértők internetkapcsolatát akár hat hónapra is felfüggeszthetik – írja a ZeroPaid.

Ez év márciusában fogadta el a dél-koreai nemzetgyűlés az ország szerzői jogi törvényének módosítását. A módosítás a napokban hatályba lépett, ezzel Dél-Korea lett az első, amely az ún. három csapásos rendszert a gyakorlatban is alkalmazhatóvá tette.

Az új törvény rendelkezései szerint az illegális letöltők tevékenysége fokozatos rendszerben válik szankcionálhatóvá, vagyis két eredménytelen figyelmeztetést követően az internetszolgáltatók a jogsértők internetkapcsolatát maximum hat hónapos időszakra felfüggeszthetik. A törvény nem csak a jogvédett dalok, filmek és televíziós műsorok illegális letöltése esetén helyezi kilátásba a szankciókat, de a jogvédett képek, hang- és videóanyagok illetéktelen, engedély nélküli használatát is hasonló módon büntethetővé teszi.

A kormány közleménye szerint a rendelkezést elsősorban azok körében kívánják alkalmazni, akik profitszerzési céllal használják a fájlcserélő oldalakat, terjesztőként tevékenykednek az illegális online hálózatokban, valamint nagy mennyiségben töltenek le illetve fel illegálisan fájlokat az internetre.