Keddtől vehetik igénybe a nehéz helyzetbe jutott lakáshitelesek azt az áthidaló kölcsönt, amelyre az állam kétéves garanciát vállal. Ezt Szollár Domokos kormányszóvivő jelentette be a hétfői sajtótájékoztatóján.

A szóvivő emlékeztetett, hogy az Országgyűlés két ütemben fogadta el azt a törvényt, amely a lakásfedezettel felvett hitellel rendelkező munkanélküliek, illetve a gazdasági válság miatt átmenetileg nehéz helyzetben lévők számára biztosít állami garanciát. A jogszabályt az Európai Bizottság július közepén hagyta jóvá, a kormány pedig a múlt héten fogadta el a törvény végrehajtási rendeletét.

A bajba jutott lakáshitelesek kétéves áthidaló kölcsönt vehetnek fel, erre az állam garanciát vállal – idézte fel a jogszabályt Szollár Domokos. Kiemelte: a munkanélküliek esetében 80 százalékos, a munkával rendelkezők, de fizetési nehézségekkel küzdőknél pedig ez a garanciavállalás 70 százalékos.

Az áthidaló kölcsönt a munkanélkülieknek 10, a munkával rendelkezőknek 5 év alatt kell visszafizetniük – mondta el a szóvivő. Leszögezte: az áthidaló kölcsönnel nem növekszik meg a törlesztőrészlet, csak a futamidő hosszabbodik meg.

Szollár Domokos hozzátette, hogy a kölcsönre azok jelentkezhetnek, akik 2008. szeptember vége, azaz a gazdasági válság után vesztették el állásukat, vagy kerültek nehéz helyzetbe, illetve 2009. június 30-áig kötötték meg a hitelszerződésüket.

A szóvivő emlékeztetett, hogy Bajnai Gordon miniszterelnök a bankok képviselőivel folytatott legutóbbi megbeszélésén azt kérte a pénzintézetektől, hogy ahol kell, ott saját maguk ajánlják fel az áthidaló kölcsönt.

Augusztus 8-án lép életbe az a törvény, amely az önkormányzatoknak elővételi lehetőséget biztosít a kényszerértékesítéseknél; a helyhatóságoknak a Magyar Fejlesztési Bank 60 milliárd forintos kedvezményes hitelkonstrukciója keretében lesz lehetőségük arra, hogy megvásárolják az adósok lakásait, akik aztán bérlőként lakhatnak majd tovább korábbi tulajdonukban – tette hozzá Szollár Domokos.

A kormány információi szerint havonta 500 kényszerértékesítésre kerül sor – válaszolta kérdésre a kormányszóvivő, hozzátéve, hogy a gazdasági válság előtt ez a szám 250-300 volt.

E téren sok anomália tapasztalható, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) 118 feljelentést is tett több szervezetnél – közölte a szóvivő, s mint mondta: a kormány világos, átlátható szabályt szerezne hozni a hitelközvetítőkről. A felügyelet és a Pénzügyminisztérium szeptember végéig dolgozza ki közösen ezt az új szabályrendszert – szögezte le Szollár Domokos.