Kiegészítette a méltányossági nyugdíjkeretet, valamint megemelte a méltányossági nyugdíj és az egyszeri segély jövedelmi határait a kormány – jelentette be Korózs Lajos szociális államtitkár a szerdai kormányszóvivői tájékoztatón Budapesten.

Elmondta: 400 millió forintot biztosít a kormány az egyszeri segélyezésre, 100 millió forintot pedig a méltányossági nyugdíjemelésre. Korózs Lajos hozzátette, hogy azért döntött így a kormány, mert egyszeri segélyért az idén az első félévben már többen folyamodtak, mint tavaly egész évben. A méltányossági nyugdíjemelés iránti kérelmek száma pedig a tavalyihoz képest 140 százalékra nőtt. Kérdésre válaszolva az államtitkár elmondta: a méltányossági emelés vagy az egyszeri segély kizárja, hogy a krízisalapból is igényeljenek támogatást a nyugdíjasok.

Az államtitkár a kérelmezők számáról elmondta: 2008-ban 75 ezren igényelték a méltányossági nyugdíj emelését, ebből mintegy 35 ezren részesültek kedvező elbírálásban. Az egy főre jutó emelés átlaga 3.190 forint volt. Egyszeri segélyt tavaly 25.800-an kérelmeztek, közülük 13.200-an meg is kapták. A segélyek összege átlagosan 13 ezer forint volt.

Rámutatott ugyanakkor: “az elmúlt hónapok nehézségét is jelzi”, hogy a 2008-as 75 ezer kérelemhez viszonyítva az idei év első félévében már több mint 60 ezer kérelem érkezett be méltányossági emelésre. “Ez is inspirálta a kormányt”, hogy az év második felére egy külön keretet biztosítson a jogos kérelmezők igényeinek kielégítésére – mondta.

Korózs Lajos kifejtette: módosultak a jogosultsági határok is, ugyanis eddig méltányossági emelésre, illetve egyszeri segélyre azok voltak jogosultak, akiknek a nyugdíja nem érte el az 57 ezer forintot. Ezt az összeget 65 ezer forintra emelték.

Közölte: egyszeri segély a jövőben akkor jár, ha a közeli hozzátartozójával egy háztartásban élő nyugdíjas havi jövedelme nem haladja meg a 65 000 forintot. Ez a felső határ jelenleg az öregségi teljes nyugdíj legkisebb összegének kétszerese, azaz 57 ezer forint. Amennyiben a kérelmező nyugdíjas egyedül él, úgy ez a jövedelemhatár 75 ezer forint lesz. A felső határ jelenleg az öregségi teljes nyugdíj legkisebb összegének két és félszerese, azaz 71.250 forint.

Kiért arra: a módosítás az egyszeri segély összegét is emeli, ez a jövőben nem lehet kevesebb 15 ezer forintnál, de nem haladhatja meg az öregségi teljes nyugdíj legkisebb összegének másfélszeresét, azaz 42 750 forintot. Jelenleg az alsó határ 10 ezer forint, a felső határ az öregségi nyugdíj legkisebb összege, azaz 28.500 forint.

Az egyszeri segély összege rendkívül indokolt esetben elérheti az öregségi nyugdíj legkisebb összegének háromszorosát, azaz 85.500 forintot. Ez a felső határ jelenleg az öregségi nyugdíj legkisebb összegének kétszerese, azaz 57 ezer forint.

Korózs Lajos tájékoztatása szerint az igénybevételkor kedvezményezettnek minősül, aki korhatárt elért, öregségi nyugellátásban részesül, valamint a rokkantak, az árvák, a fogyatékkal élők, illetve a tartósan betegek vagy legalább két, árvaellátásra jogosult gyermek eltartásáról gondoskodó özvegyek, továbbá az, akinek nem haladja meg a 28.500 forintot a nyugellátása és a rendszeres pénzellátásának együttes havi összege.