Kompromisszumos megállapodással zárult a terézvárosi szórakozóhelyek nyitva tartását szabályozó “csendrendelettel” kapcsolatos egyeztetés szerdán – olvasható a kerület honlapjára feltett kommünikében.

A Terézvárosi Önkormányzat szerdai megbeszélésén a vendéglátókat és lakókat képviselő érdekképviselők, illetve az önkormányzat illetékesei vettek részt. A közlemény szerint a felek “modellértékű szabályozás kialakításában állapodtak meg”.

A megállapodás értelmében a vendéglátókat tömörítő érdekképviseleti szervezetek etikai kódex kialakításán gondolkodnak. Az önkormányzat reménye szerint a módosított rendelet és a vendéglátósok etikai kódexe mintául szolgálnak majd a többi kerület számára.

A résztvevők meglátása szerint a megoldás kettős: egyfelől részletesen kidolgozott rendelettel kell szabályozni a helyi lakosok és a vendéglátósok egymás mellett élésének szituációit. Figyelembe kell venni a kereskedelmi és turisztikai megfontolásokat, de ugyanakkora hangsúllyal a helyiek pihenésre és kikapcsolódásra vonatkozó igényét is.

Másfelől az érintett szakmának öntevékeny módon etikai minimumokat kell megfogalmazniuk saját működésükkel kapcsolatban. “Jogász-szakmai közhely, hogy egyetlen szabályozás sem lehet teljes körű, ezért egy-egy szakma tagjainak önmaguk közül kell kivetniük a problémás szereplőket. Jelen esetben is ez a helyzet, ismertek azok a szórakozó helyek, amelyek működésével kapcsolatban folyamatosan érkeznek a panaszok” – írják.

A problémakör megnyugtató rendezése érdekében a résztvevők megállapodtak abban, hogy a rendelet pontosításra szoruló részeit közös munkát követően módosítják. A testület szeptember 10-ei üléséig terjedő időszakban megoldást talál arra, hogy a rendelet végrehajtása milyen módon halasztható az egyeztetett változat elfogadásáig. Az egyezetésen részt vevő és az egyeztetési folyamathoz csatlakozni kívánó érdekvédő szervezetek szeptember 15-éig tehetik meg javaslatukat a rendelet módosítását illetően, mely alapján újabb egyeztetések kezdődnek. Ezt követően a kerület képviselő testülete a rendeletbe beilleszthető javaslatokat várhatóan az októberi ülésén tárgyalja.

Az önkormányzat szerint nincs különbség a pihenéshez és a kulturált szórakozáshoz való igények között. A jelenlegi problémát az okozza, hogy “sok esetben a kulturált jelleg elmarad, és ez a közösség más tagjainak kárára történik”. A testület annyit tehet, hogy a különböző érdekek közötti legkedvezőbb kompromisszum megtalálását elősegíti, és azt szabályozásra alkalmas formába önti – áll a közleményben.

Az eredeti, szeptember elsején hatályba lépő rendelet értelmében este 10 és reggel 6 óra között nem tarthatnak nyitva a kerületi szórakozóhelyek. A szabályozás egyedül a szállodákra és a benzinkutakra nem érvényes, minden más üzlet, vendéglátóipari egység és szórakozóhely csak este 10 óráig tarthat nyitva, illetve a megfelelő engedélyek beszerzése után a nyitvatartási idő bizonyos mértékig meghosszabbítható.

Az üzletek a lakók legalább kétharmadának hozzájárulásával akár reggel 6 óráig is nyitva tarthatnak, de szeszes italt – az előzőleg megalkotott szeszrendelet értelmében – nem forgalmazhatnak ez idő alatt. A vendéglők és a szórakozóhelyek pedig – a hozzájárulás megszerzése után – maximum éjjel 1 óráig lehetnek nyitva.

A rendelet ellen számos szervezet tiltakozott. A Főpolgármesteri Kabinet – mint jelezték – aggodalommal figyeli a szigorú korlátozást, Budapest városarculati tanácsnoka pedig a “csendrendelet” felülvizsgálatát kérte. A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara sem támogatja a határozatot. Egy civil szervezet az Alkotmánybírósághoz fordult az ügyben.