Előzetes letartóztatásba helyezte a Budai Központi Kerületi Bíróság az őssejtkezeléssel kapcsolatban meggyanúsított négy személyt – közölte a Fővárosi Bíróság szerda délután.

A közlemény szerint az emberi test tiltott felhasználásának bűntette miatt folyamatban lévő büntetőügyben a bíróság “elrendelte Y. B., N. K., Sz. S. és S. I. gyanúsítottak előzetes letartóztatását 2009. augusztus 29. napjáig”.

A végzés nem jogerős, mivel azzal szemben a gyanúsítottak és védőik fellebbezést jelentettek be.

A bíróság álláspontja szerint megalapozottan feltehető, hogy a gyanúsítottak szabadlábon hagyásuk esetén a kihallgatandó személyek befolyásolásával, nyilatkozataik egyeztetésével vagy más módon a bizonyítást meghiúsítanák, veszélyeztetnék.

Emellett a bíróság szerint megalapozottan feltételezhető, hogy a külföldi állampolgárságú gyanúsítottak szabadlábon hagyásuk esetén a hatóság elől megszöknének, elrejtőznének és így jelenlétük az eljárási cselekményeknél másképpen nem lenne biztosítható.

Zamecsnik Péter, Seffer István védője az ügyfelével szemben megfogalmazott gyanúval kapcsolatban elmondta: a Seffer és Renner Magánklinika a kaposvári laboratóriumát bérbe adta az IRM Zrt.-nek, őssejttel kapcsolatos kutatásra, kezelésre 2007-ben.

Az ügyvéd hangsúlyozta: akkor még az Egészségügyi Tudományos Tanács és az ÁNTSZ engedélye is megvolt erre. Az engedélyeket azonban 2008 februárjában felfüggesztették, ekkor Seffer István úgy döntött, hogy be kell fejezni ezt a tevékenységet, és meg is indította az IRM-mel szembeni végelszámolást.

Kérdésre válaszolva Zamecsnik Péter azt mondta, ez a végelszámolás jelenleg is tart.

Az engedélyek megvonása után, 2008-ban a kaposvári laboratóriumban megszüntették ezt a fajta tevékenységet – mondta Zamecsnik Péter.

A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) közölte, hogy emberi test tiltott felhasználása miatt folytat eljárást. Az ügyben egy amerikai, egy ukrán és két magyar állampolgárt vettek őrizetbe a rendőrök.

A gyanú szerint egy őssejtkutató labor és egy magánklinika szervezésében végeztek őssejtkezeléseket a magánklinika épületében 2007-től, anyagi ellenszolgáltatás fejében. A kezelésekhez szükséges adagokat egy ukrán állampolgárságú nő készítette el, az érintettek egy-egy kezelésért általában 25 ezer dollárt vagy 5 millió forintot fizettek.

Az NNI szervezett bűnözés elleni főosztályának vezetője szerdán azt mondta, hogy több helyszínen is végezték a gyanúsítottak az illegális őssejtkezelést; az ezt alkalmazó cégnek csak az őssejt tárolására volt engedélye, az értékesítésre és a beültetésre azonban nem.

Közölték, hogy az ukrán gyanúsított abortumokból nyerte ki az őssejteket, amelyeket a kezelés során amerikai állampolgárságú társa a betegeknek beinjekciózott vagy infúziós oldatban adagolt be. A pácienseknek beadott készítményeket korábban nem tesztelték sem embereken, sem állatokon, hatásuk ismeretlen volt.

Ehhez a két intézmény sem a szükséges szakhatóság, sem pedig az Egészségügyi Tudományos Tanács Tudományos és Kutatásetikai Bizottságának az engedélyével nem rendelkezett. A tevékenységet egy magyar állampolgárságú férfi is segítette, aki az őssejteket tartalmazó hűtőedények szállításában, illetve a vérminták hatósági bevizsgáltatásában és a kezelendő betegek szállításában segédkezett.

Az IRM Zrt.

Az illegális őssejtkezelési ügyben érintett IRM Magyarország Nemzetközi Biotechnológiai és Őssejt Központ Zrt.-t 2007. június 29-én alapították, a cég jegyzett tőkéje a cégnyilvántartás szerint 20 millió forint.

A cégnyilvántartás szerint a cég főtevékenysége társadalomtudományi, humán fejlesztés és kutatás, egyéb tevékenysége kiterjed többek között raktározásra és tárolásra, fekvőbeteg- és járóbeteg-ellátásra, valamint “egyéb humán-egészségügyi ellátásra”.

A cég vezérigazgatója Szabó Sándor, igazgatósági tag pedig Pákh Imre, Seffer István és Fásy Ádám.

A cégnyilvántartás szerint a cég székhelye Budapesten van a XIII. kerületben, fióktelepe pedig Kaposváron. A cég székhelye egy Újpest rakparti épületben van, ugyanott, ahol a Seffer és Renner Magánklinika budapesti rendelője. Ebben az épületben, a cég székhelye feletti szinten van Pákh Imre bejelentett lakcíme is a cégnyilvántartás szerint.

A Nemzeti Nyomozó Iroda korábban közölte, hogy emberi test tiltott felhasználása miatt folytat eljárást; a gyanú szerint egy őssejtkutató labor és egy magánklinika szervezésében végeztek őssejtkezeléseket a magánklinika épületében 2007-től, anyagi ellenszolgáltatás fejében. Az ügyben négy személyt vettek őrizetbe.

Seffer Tibor, a kaposvári Seffer magánklinika ügyvezető igazgatója kedden megerősítette, hogy testvére, Seffer István az egyik, akit az őssejtügyben őrizetbe vettek.

Seffer Tibor elmondása szerint Seffer István résztulajdonosa a korábban őssejtkutatásokkal foglalkozó IRM Magyarország Zrt.-nek, amely működtetője volt a Seffer klinika egyik laborjának. Ebben a laborban járt a nyomozóhatóság a közelmúltban.

Mint kifejtette, az IRM által működtetett laboratórium egy ideig a terápiás célú őssejtgyűjtésre és -tárolásra szóló engedély birtokában foglalkozott ezzel a területtel. A cég engedélyét azonban tavaly tavasszal visszavonták, ezzel megszűntek működésének a feltételei. “Legjobb tudomásom szerint azóta ott nem folyik semmiféle munka, és a napokban a cég megszüntetésének adminisztrációs része is lezajlott” – mondta.

Az MTI 2007. november 9-én adott arról hírt, hogy félmilliárd forintos ráfordítással nemzetközi őssejtkutatáshoz kapcsolódó laboratóriumot és kutatóműhelyt adták át Kaposvárott, amely intézmény engedélye egyelőre kutatásra és sejtbanki tevékenységre szól, gyógyításra nem. A kutatólabort alapító IRM Magyarország Zrt.-t felerészt a kaposvári magánklinikát működtető Seffer István, felerészt az IRM Biopharma Inc. jegyezte.

Seffer István az avatóünnepségen arról beszélt, hogy több mint egy évvel azelőtt kezdték el a laboratórium engedélyeztetését: őssejt előállítására, tárolására, kutatására és terápiás felhasználására kértek engedélyt. Az Egészségügyi Tudományos Tanács tudományos és kutatásetikai bizottságától akkor kutatásra és sejtbanki tevékenységre kapta meg az engedélyt a klinika, amely további engedélyért folyamodott, hogy megkezdhesse az őssejt terápiás felhasználását.

A laboratórium főkonzulense, Julij Baltajtisz azon az ünnepségen annak a véleményének adott hangot, hogy az európai kutatási standardoknak megfelelő laboratóriumban minden feltétel adott a gyógyító munka megkezdésére.