Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsához és az Európa Tanácshoz fordul Magyarország a szlovák nyelvtörvény miatt – mondta Balázs Péter külügyminiszter hétfőn, azt követően, hogy Sólyom László államfővel és Németh Zsolttal, a Fidesz szakpolitikusával folytatott megbeszélést Budapesten.

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet mellett az Európa Tanácshoz és az ENSZ Emberi Jogi Tanácsához is fordul Magyarország a nyelvtörvény miatt. Az ügyben emellett fontos lesz a lisszaboni szerződés életbelépése is, hiszen az EU reformszerződése az alapjogi chartát is magába foglalja majd, s ebben a dokumentumban vannak a diszkriminációt tiltó rendelkezések is – mondta a külügyminiszter.

Balázs Péter rámutatott: a kérdéssel a nemzetközi sajtó is kiemelten foglalkozik, de a Külügyminisztérium nem tervez külföldi kommunikációs kampányt az ügyben.

Balázs Péter külügyminiszter a találkozó utáni sajtótájékoztatóján kiemelte, hogy az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet után az Európa Tanácshoz és az ENSZ Emberi Jogi Tanácsához is fordul Magyarország a nyelvtörvény miatt. Az ügyben emellett fontos lesz a lisszaboni szerződés életbe lépése is, hiszen az EU reformszerződése az alapjogi chartát is magában foglalja majd, amelyben vannak a diszkriminációt tiltó rendelkezések is – mondta a tárcavezető.

Balázs Péter rámutatott: a kérdéssel a nemzetközi sajtó is kiemelten foglalkozik, de a Külügyminisztérium nem tervez külföldi kommunikációs kampányt az ügyben.

Magyarország figyelemmel fogja kísérni a törvény gyakorlati alkalmazását. A Külügyminisztérium számít arra, hogy állampolgárok, civil szervezetek és az egyházak is jelezni fogják, ha sérelem éri őket. A tárca ezeket az esetek jegyzi majd, és a megfelelő fórumokon szóvá is teszi – tette hozzá.

Balázs Péter elmondta: az MDF azon felvetése, hogy a magyar állam vállalja át a szlovákiai magyarokra kirótt bírságokat nagyon humánus ötlet, de nincs meg ennek az anyagi fedezete.

Sólyom László szerint összeegyeztethetetlen a kisebbségeket védő nemzetközi törvényekkel és az Európai Unió értékrendjével a kisebbségi nyelvhasználat korlátozása Szlovákiában – közölte a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) hétfőn.

A közlemény azután adta ki a KEH, hogy Sólyom László tárgyalt a külügyminiszterrel és a Fidesz szakpolitikusával.

“Az anyanyelv használatának ilyen szigorú szankciókkal fenyegetett korlátozása nem csupán a szlovákiai magyarság érdekeit és eddig gyakorolt jogait sérti, de több két- és többoldalú nemzetközi megállapodás szellemével, egyes esetekben betűjével is ellentétes. Többnemzetiségű állam homogén nemzetállammá alakítása, erőszakos nyelvi asszimiláció az Európai Unió értékrendjével összeférhetetlen, és a kisebbségeket védő mai nemzetközi jogrenddel ellentétes” – olvasható a KEH közleményében.

Sólyom László szerint az anyanyelv használatának korlátozása a jogsértéseken túl ellentétes a magyar és a szlovák nép érdekeivel is.

Az államfő továbbra is fel fog lépni a szlovákiai magyar nemzetrész jogai érdekében, és bízik abban, hogy szlovák részről módot találnak a kisebbségi jogokat sértő intézkedések orvoslására – hangsúlyozta az elnöki hivatal.

Sólyom László a találkozón nagyra értékelte, hogy a parlamenti pártok és a történelmi egyházak ritkán tapasztalható egységben álltak ki a szlovákiai magyarság nyelvhasználati jogainak védelmében – tette hozzá a közlemény.

A megbeszélés után Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke kiemelte: európai látogatássorozatot terveznek a magyarországi parlamenti pártok és a házelnök a szlovák nyelvtörvény miatt. A többpárti magyar delegáció szeptemberben látogat majd kulcsfontosságú európai nagyvárosokba, így Brüsszelbe és Hágába is – tette hozzá.

“Nagy jelentőséget tulajdonítok annak, hogy működik egy többpárti konszenzus a szlovák államnyelv törvénnyel kapcsolatban. A köztársasági elnök úrnak a következő időszakban is nagyon fontos feladata lehet abban, hogy ezt a konszenzust meg tudjuk őrizni, meg tudjuk újítani, hiszen ezzel segíthetünk igazán a felvidéki magyaroknak ebben a meglehetősen nehéz helyzetben” – hangsúlyozta Németh Zsolt.

A politikus szerint nem pusztán magyar-szlovák vitáról van szó, hanem alapvető európai és nemzetközi normákba ütközik a nyelvtörvény. Az Európai Unió közösségi jogát is sérti a törvény – tette hozzá. A Fidesz szerint megkerülhetetlen, hogy felülvizsgálja a döntést a szlovák parlament – hangsúlyozta Németh Zsolt.

A szeptember elsején hatályba lépő szlovák államnyelvtörvény egyebek mellett arról rendelkezik, hogy a nyilvános érintkezésben szlovákul kell használni az ottani földrajzi elnevezéseket. Az egészségügyi és szociális intézményekben pedig csak ott beszélhet a kiszolgáló személyzet magyarul a pácienssel, ahol legalább 20 százaléknyi magyar él.

Aki helytelenül használja a szlovák nyelvet vagy más módon megsérti a törvény rendelkezéseit, azt akár ötezer eurós pénzbírsággal büntethetik.