Több száz millió euró uniós támogatást kell visszafizetniük a francia gazdáknak, mivel a nekik kifizetett összeget tiltott állami támogatásnak minősítette az Európai Unió – nyilatkozta hétfőn (2009. augusztus 3.) a francia agrártárca vezetője.

Az Európai Bizottság álláspontja szerint a zöldség- és gyümölcstermelőknek 1992 és 2002 között kifizetett 330 millió eurónyi támogatás torzította a piaci versenyt, ezért azok tiltott állami támogatásnak minősülnek. A francia mezőgazdasági minisztériumnak ezért most vissza kell fizettetnie a pénzt a termelőkkel. Bruno Le Maire tárcavezető ugyanakkor úgy nyilatkozott, hogy minden esetet egyenként vizsgálnak meg, hogy a nehézségekkel küzdő gazdálkodókat ne taszítsák csődbe.

Franciaország – mely az unió közös agrárpolitikájának legfőbb haszonélvezője – a gyümölcs- és zöldségpiac válsága idején dotálta illegális módon a hazai mezőgazdaság termelőit.

Egy francia érdekképviseleti szerv szerint a gazdák meg fogják tagadni az állami támogatás visszafizetését, és a kormány ellenállásba fog ütközni, ha megpróbálja visszafizettetni a pénzt.