A bűnözői profilalkotás segíthet körülhatárolni egy bűncselekmény elkövetőjének személyiségét, jól használható segédanyag a nyomozás során, de nem csodaszer – mondta Kemény Gábor, a Kaposvári Rendőrkapitányság vezetője szerdán.

A profilalkotásban jártas, ezen ismereteit a Pécsi Tudományegyetemen óraadóként is oktató alezredes újságírói kérdésre a romákat ért legutóbbi támadás, a kislétai gyilkosság felderítéséhez igénybe vett profilalkotás mikéntjéről, hatékonyságáról beszélt.

Kemény Gábor elmondta, hogy profilalkotást csak erőszakos bűncselekmények – többnyire emberölések – esetében alkalmaznak. Magyarázatként hozzátette: a profilalkotó munkája a bűnügyi grafikuséhoz hasonlítható, aki nem ismeri az elkövetőt, ám a róla kapott információk alapján képes lerajzolni őt. A profilalkotó nem az ismeretlen elkövető portréját, hanem a személyiségrajzát készíti el.

Az alezredes ismertetése szerint az egyes, profilalkotást alkalmazó országok eltérő módszereket alkalmaznak. Példaként hozta fel az Egyesült Államokat, ahol az elkövető személyiségjegyeit pszichológiai megközelítéssel rajzolják meg. Megemlítette Kanadát is, itt egy úgynevezett geográfiai profilt készítenek az elkövetőről, azaz a “komfortzónáját” határolják be a korábbi esetek tapasztalataiból kiindulva, amelyek szerint a gyilkos többnyire lakhelyének közelében követi el az erőszakos cselekményt.

Az Egyesület Államokban továbbá egy, gyilkosság miatt börtönbe került elítéltekről készült adatbázis is segíti a rendőrök munkáját – tette hozzá Kemény Gábor, megjegyezve: nálunk ilyen nem készül.

Az előbbiek kapcsán közölte: ezek a módszerek más országokban is hasznosak lehetnek, ám mindegyik csak az adott országra adaptálva alkalmazható. Ez igaz Magyarországra is, ahol a rendőrség a statisztikai profilalkotáshoz hasonló, azaz a korábbi, hasonló bűncselekményekre épülő ismereteken alapuló módszert alkalmazza.

Nálunk a profilalkotás jószerivel még “gyerekcipőben” jár, hiszen azt először alig több mint egy évtizede egy budapesti bolti sorozatgyilkos kézre kerítésénél használták – idézte fel az alezredes a több áldozatot követelő bűnügyet, amelynek elkövetőjéről egy pszichológus, Fülöp Gyula készített személyiségrajzot az elkövetés módja, ideje, a helyszín és még jó néhány, rendelkezésre álló adat alapján.

A kaposvári rendőrkapitány szerint a bűnözői profilalkotás fontos segítség a rendőri munkában, és nem csak az elkövetői kör leszűkítésében, a bűnözők személyiségrajzának elkészítésében; például beismerő vallomást eredményezhet a bűncselekmény elkövetését tagadó gyanúsított kihallgatásakor. A megelőzésben is fontos szerepe lehet azzal, hogy a lehetséges áldozatokat figyelmeztetik, mi váltotta ki az erőszakos bűncselekményt – tette hozzá.

A romák elleni támadásokról, illetve az ezek kapcsán szóba került profilalkotásról szólva Kemény Gábor hangsúlyozta: a történtekről nincsenek részletes ismeretei; annak alapján, amit az elkövetésekről tudni lehet, az feltételezhető, hogy egymással összefüggő erőszaksorozatról van szó.

Úgy vélekedett: az azonosságok alapján egy pszichológusból, pszichiáterből, kriminológusból, illetve a nyomozás vezetőjéből álló csoport által készített profil segítheti a nyomozást. Ehhez azonban az kell, hogy a “profilozók” alaposan ismerjék az ügy minden részletét, ellenkező esetben akár tévútra is vezethetnek a levont következtetések – tette hozzá az alezredes.