Vádat emelt a budapesti IX. kerületi ügyészség Geréb Ágnes ellen halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt, amiért engedély nélküli otthonszülést vezetett le a Napvilág Születésházban – közölte a Fővárosi Főügyészség sajtóirodája csütörtökön.

Az ügyészség emlékeztetett: Geréb Ágnes több éve aktív tevékenységet fejtett ki a tervezett otthonszülés, mint születési mód magyarországi népszerűsítéséért. A vádlott az általa képviselt cégen keresztül az otthonszüléssel kapcsolatos ismeretek elsajátítására felkészítő tanfolyamokat tartott a XII. kerületi Alma utca 1. szám alatti lakásban.

A NapvilÁG Születésház Bt. az ÁNTSZ-től 2006. március 24. napján a II. kerületi Csalán utcai telephelyére általános szülészet-nőgyógyászat járóbeteg-szakellátásra kapott működési engedélyt. A kiadott működési engedély az Alma utcai lakásra nem terjedt ki, ahogy a fekvőbeteg-intézményen kívüli szülészeti tevékenységre sem. Megjegyezték: a vádlott 2007-ben kérelmet nyújtott be az ÁNTSZ-hez “tervezett otthonszülésben való közreműködésre”, de a hatóság ezt elutasította.

Az ügy sértettjének, Sz. Hajnalkának a terhességét 2006 decemberében állapították meg. A nő ettől fogva rendszeresen járt lakóhelyén terhesgondozásra, az előírt orvosi vizsgálatoknak alávetette magát. Gyermekét nem kórházban, hanem otthoni körülmények között kívánta világra hozni. Terhessége 20. hetében részt vett egy Geréb Ágnes által tartott “információs esten”, ahol érdeklődésére a vádlott arról tájékoztatta, hogy megfelelő orvosi végzettséggel rendelkezik és kisebb műtéti beavatkozásokat szükség esetén maga is el tud végezni. Továbbá azt is elmondta, hogy rendelkezik mindazon szakmai és tárgyi feltételekkel, amelyek egy esetleges komplikáció időbeni felismeréséhez és ellátásához szükségesek.

A vádlott a továbbiakban a terhesség 37. hetében találkozott személyesen a sértettel, amikor Geréb Ágnes megvizsgálta és áttekintette a sértett terhesgondozása során keletkezett leleteket. Ezekből kiderült, hogy a sértettnél elvégzett ultrahangvizsgálatok során a magzatnál rendellenességeket találtak. Az ügyészség szerint a sértett pajzsmirigy betegsége miatt, valamint azért is, mert 35. életévét beöltötte, veszélyeztetett terhesnek minősült.

A nőnél 2007. szeptember 15-én indult meg a szülés, amelynek folyamata a hajnali órákban megakadt, mert a gyermeknek a válla beszorult. Geréb Ágnes “a szakmai protokollban nem ismert – műfogások alkalmazásával” próbálta megoldani a helyzetet. Kísérletei nem vezettek eredményre, ezért segítői mentőt hívtak. A helyszínre érkező mentőegység orvosa megállapította, hogy a magzat halott. A mentők a sértettet kórházba szállították, ahol lefolytatták a szülést. A magzatot ekkor megpróbálták újraéleszteni, de nem jártak sikerrel.

Az ügyészség szerint a vádlott a foglalkozási szabályok megszegésével az anya és magzata életét, egészségét közvetlen veszélynek tette ki. A közlés szerint a vádiratot a Pesti Központi Kerületi Bíróságra nyújtották be, ahol Geréb Ágnes ellen már van folyamatban egy büntetőeljárás.

A szülésznő ellen a Pesti Központi Kerületi Bíróságon folyamatban lévő büntetőeljárásban 2008 júliusában kezdődött a tárgyalás, a nőt és három társát foglalkoztatás körében elkövetett, maradandó fogyatékosságot okozó gondatlan veszélyeztetés vétségének elkövetésével vádolja az ügyészség. A vád szerint egy otthon tervezett ikerszülést akartak levezetni 2003 decemberében.

A szülésznőt 2007 októberében a bíróság jogerősen három évre eltiltotta a szakma gyakorlásától egy 2000-ben lefolytatott szülés során elkövetetett foglalkozási szabálysértés miatt. 2007 szeptemberében szintén közreműködött egy otthonszülésnél, ahol meghalt az újszülött. A rendőrség nyomozást indított az ügyben, de ebben nem gyanúsították meg a nőt.