Parlagfű miatt az idén eddig összesen 950 ezer forint növényvédelmi bírságot szabtak ki az illetékes hatóságok Győr-Moson-Sopron megyében, a megbírságoltak többsége visszaeső – mondta Németh Éva, a Nyugat-dunántúli Regionális Államigazgatási Hivatal vezetője csütörtökön, a “Parlagfű-mentes régióért” Győr-Moson-Sopron megyei albizottság ülését követő sajtótájékoztatón.

Belterületre négy, illetve külterületre is ugyanennyi esetben szabtak ki növényvédelmi bírságot a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatósága hatáskörében a megyében. A belterületi bírság három esetben osztrák tulajdonost sújtott. A visszaesőknél pótdíjat is felszámoltak. A legnagyobb összegű bírság 250 ezer forint volt. (Tavaly egész évben 92 esetben összesen 3 millió 664 ezer forint bírságot róttak ki.)

Az ÁNTSZ adatai szerint egyelőre kedvező a pollenhelyzet, a levőben mért pollenszám alacsony, Győr környékén köbméterenként tíz körül van, a régió más területei közül Szombathely térségében 5, míg Zalaegerszegében 6. (A pollenszán harminc alatt kedvezőnek számít.) Ugyanakkor a tömeges fertőzés beindulása két-három hét múlva várható.

Győr-Moson-Sopron megyében ebben az évben 73 esetben tett parlagfű miatt bejelentést a lakosság. Ezek közül 34 Győr belterületére szólt, a többi azonos arányban oszlott meg a megye többi települése között. A tapasztalat az, hogy az érintett területeket a helyszíni szemle időpontjára rendbe tették a tulajdonosok. Közérdekű védekezést belterületeken 31 esetben rendelt el a megyében a hatóság, amit hét esetben végrehajtás követett, mintegy 146 ezer forint költséggel – mondta Németh Éva.

A megyében a győri, a kapuvári, valamint a soproni földhivatal összesen tíz parlagfű “foltot” mért be, összességében 14,5 hektáron, ebből három “folt” kultúrnövényben volt. A helyszíni ellenőrzéseket folyamatosan végzik a földhivatalok, július elsejétől több mint 40 ezer hektárt szemléztek a szakemberek.

Parlagfű elleni védekezésre ebben az évben 187 esetben nyújtottak be pályázatot civil szervezetek, s 56 esetben nyertek el különféle összegeket. Ebből a Nyugat-dunántúli Régió területén Győr-Moson-Sopron megyében és Vasban 4-4, Zalában pedig 5 nyertes pályázó volt, a megítélt összeg 80 ezer és 381 ezer forint közötti.

Fűkasza vásárlásra Győr-Moson-Sopron megyében 24, Vas megyében 42, Zalában pedig 72 önkormányzat kapott támogatást.