Az MDF kezdeményezi, hogy teremtsék meg Magyarországon az “önkéntes honszolgálat” törvényi és szervezeti kereteit – közölte Roszik Gábor, a párt volt országgyűlési képviselője hétfőn sajtótájékoztatón Budapesten.

A honszolgálat azt jelentené, hogy a 16 és 35 év közötti fiatalok 6 hónapon keresztül, illetve minimum 500 órában önkéntes közösségi munkát végeznének, amelyért cserébe különböző kedvezmények közül választhatnának – mondta Roszik Gábor, aki a civil szféra iránti elkötelezettségénél és az ott vállalt szerepénél fogva karolta fel az ügyet.

Kifejtette: az önkéntes honszolgálat jelenthetné idős emberek segítését, a rászorultak ellátásában való segédkezést, a környezet- és tájvédelem vagy a kulturális örökségvédelem területén végzett munkát. A szolgálatot ellátók honoráriumként választhatnának kedvezményesebb kamatozású diákhitelt, ösztöndíj-kiegészítést, kedvezményes jogosítványt, nyelvtanfolyamot, vagy akár pluszpontot is érhetne ez a felsőoktatási intézményekbe való felvételinél.

Az egykori MDF-es képviselő szerint az államnak törvényi és szervezeti lehetőséget kell biztosítania arra, hogy a fiatalok a hazaszeretetüket olyan területen fejezzék ki, amely a társadalom számára is hasznos. Ma Magyarországon ugyanis – folytatta – nem létezik olyan átfogó intézményi keret, amely a hazájukért tenni akaró fiataloknak lehetőséget adna arra, hogy előmozdítsák a köz javát.

Arról még nincs döntés, hogy önálló jogszabály megalkotását indítványozzák, vagy azt kezdeményezik, hogy a közérdekű önkéntes tevékenységről szóló 2005-ös törvénybe foglalják bele az önkéntes honszolgálatot – mondta.

Roszik Gábor emlékeztetett arra, hogy korábban az Ifjúsági Konzervatív Unió (IQ) javasolta az önkéntes honszolgálatot, amelynek ötletét most felkarolta az MDF is.