Hűtlen kezelés megalapozott gyanúja miatt megkezdte a nyomozást a BKV-s végkielégítés ügyében a rendőrség – mondta Sass Oszkár, a Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese vasárnap.

Megkezdődött a tanuk kihallgatása és az információgyűjtés a közlekedési vállalatnál hűtlen kezelés megalapozott gyanúja miatt – mondta a sajtóügyeletes, aki további részleteket nem árult el a nyomozás állásáról.

Az ügyben a feljelentés a Fővárosi Főügyészséghez érkezett, amely elrendelte a nyomozást hűtlen kezelés megalapozott gyanúja miatt. A főügyészség a Budapesti Rendőr-főkapitányságot bízta meg a nyomozással – fűzte hozzá.

Németh Szilárd, a fővárosi Fidesz-frakció tagja július 29-én jelentette be, hogy a Fidesz a legfőbb ügyészhez fordul a BKV volt humánpolitikai igazgatójának ügye miatt, mivel felmerül a különösen nagy kárt okozó hűtlen vagy hanyag kezelés tényállása.

A Magyar Nemzet július közepén számolt be arról, hogy Szalainé Szilágyi Eleonórát a végkielégítés kifizetése után a BKV tovább foglalkoztatta. A lap azt írta: hiába fizettek ki tavaly márciusban – a prémiumokkal együtt – mintegy 100 millió forint végkielégítést a személyzeti vezetőnek, továbbra is a társaságnál dolgozik havi bruttó 4 milliós fizetésért.

A BKV kommunikációs igazgatója erre reagálva azt mondta, hogy Szalainé Szilágyi Eleonóra bruttó 1,2 millió forintot keres, igaz – teljesítmény szerint – 120 százalékos prémiumra is jogosult.

Pénteki információk szerint az MSZP budapesti szervezete az országos elnökségtől szabad kezet kapott arra, hogy szorgalmazza a BKV Zrt.-nél kifizetett végkielégítések ügyeinek kivizsgálását, és levonja az abból eredő személyi konzekvenciákat. Ezt megelőzően a párt szóvivője csütörtökön bejelentette: az MSZP kezdeményezi, hogy minden helyi, megyei önkormányzat vizsgálja felül: cégeinél a válság időszakában a vezetők milyen prémiumokat, fizetéseket kapnak, távozásuk után pedig mekkora összegű végkielégítéshez juthatnak hozzá.