Sértené a választás titkosságát és a szavazatok egyenlőségének elvét, ha papír helyett sms-ben lehetne szavazni, ezért a kérdésről nem lehet népszavazást tartani – így döntött az Országos Választási Bizottság (OVB) hétfői ülésén.

A hitelesítendő kérdés úgy hangzott: “Kezdeményezzük a választási eljárásról szóló törvény módosítását úgy, hogy a választási eljárásban a választók szavazataikat papír helyett sms-ben adják le”.

Az OVB elutasította a kérdés hitelesítését, és emlékeztetett rá: a szolgáltatóknak rögzíteniük kell az sms-eket, ezáltal visszakereshetővé válna a szavazat, ami így elveszíteni titkosságát. Az sms-ben szavazással nem lehet garantálni azt sem, hogy tényleg az szavazzon, akié a telefon, és nem lehet megakadályozni, hogy egy szavazó több telefonról több szavazatot adjon le. A testület szerint az sms-ben szavazás korlátozná a választójogot, sértené a választási eljárás tisztaságának elvét és nem lehetne megakadályozni a csalást.

Az OVB hétfői ülésén hitelesítette azt a népszavazási kezdeményezést, amely úgy szólt: “Egyetért-e azzal, hogy az Országgyűlés törvényt alkosson arról, hogy a 2004. évi XXIX. törvény 141-143. paragrafusában szabályozott panasz tárgyában hozott döntés ellen – a törvényben foglalt feltételek nem teljesítése esetén – a panaszos bírósághoz fordulhasson igényének érvényesítése végett?”

A 2004. évi XXIX törvény “az európai uniós csatlakozással összefüggő egyes törvénymódosításokról, törvényi rendelkezések hatályon kívül helyezéséről, valamint egyes törvényi rendelkezések megállapításáról” szól, a népszavazási kérdésben érintett 141-143. paragrafus a közérdekű kérelmekkel, panaszokkal és bejelentésekkel kapcsolatos eljárás szabályait foglalja össze.

A testület hétfői ülésén ezt az egy népszavazási kezdeményezést hitelesítette, elutasította egy népi kezdeményezés aláírásgyűjtő ívének hitelesítését, és megtagadta további tíz népszavazási kezdeményezés aláírásgyűjtő ívének hitelesítését.