Új médiaszabályozás lép életbe Írországban a Lisszaboni Szerződés megerősítéséről szóló, 2009. október 2-ára tervezett népszavazáshoz kapcsolódóan.

Az Ír Műsorszolgáltató Bizottság (Broadcasting Commission of Ireland) által közzétett irányelvek azt tisztázzák, hogy a továbbiakban nem követelmény a műsorozási idő abszolút egyenlő megosztása a népszavazási vitában összecsapó táborok között.

A régi szabályozás a korábbi népszavazások alkalmával a műsorszolgáltató médiumok kezét megfogva kötelezte őket, hogy az „igen” – „nem” kampánytáborok között egyenlő arányban osszák meg a közvetítési időt. A pénteken életbe lépő előírások azonban már csak azt írják majd elő, hogy a szerkesztői tudósításokban minden érdeket tartsanak tiszteletben, arányos mértékben.

A bizottság mindezek mellett „kampánycsendet” rendelt el október 1-jétől az urnák zárásáig. Ez alatt az idő alatt a televíziós illetve rádiós adásokban nem szerepelhet olyan tartalmi elem, mely a Lisszaboni Szerződéshez vagy a Szerződéssel összeazonosítható alkotmányos módosításokhoz kapcsolható. Az új irányelv lefedi „a kereskedelmi, közszolgálati, intézményi és ideiglenes műsorszolgáltatókat”, viszont nem szól az Internetről.

Az ír népszavazás eredményét türelmetlenül várja majd’ egész Európa. A Lisszaboni Szerződés hatályba lépéséhez mind a 27 tagállam jóváhagyására szükség van. Mára összesen négy tagállamban nem fejeződött még be a ratifikáció: Írország mellett még Lengyelország, Németország és Csehország is adós a dokumentum megerősítésével.