A távhődíjakat szabályozó rendelet módosítását javasolják a város vezetői a Fővárosi Közgyűlésnek, hogy megteremtsék az egyenletes fizetés lehetőségét – ismertette a Főpolgármesteri Kabinet ülésén elhangzottakat Nyáry Krisztián, a városháza kommunikációs igazgatója.

Jelenleg a Főtáv havonta köteles mérni a távhőfelhasználást, és ennek alapján számlázza a hődíjakat. Mivel a téli fűtésszámla többszöröse a nyáron fizetendőnek, sok fogyasztó jelezte, hogy szívesen áttérne a havonta azonos összeget tartalmazó, egyenletes fizetési módra. Ebben az esetben a Főtáv az előző évi fogyasztásnak megfelelő hőmennyiség után 12 egyenlő részletben küldené ki a részszámlákat, az esetleges különbözetet pedig a következő évben számolnák el a fogyasztóval.

A tényleges havi fogyasztáson alapuló jelenlegi számlázási rendszer továbbra is megmaradna, de a fogyasztók választhatnák az egyenletes számlázási rendszert is szeptembertől – közölte az igazgató.

Nyáry Krisztián elmondta azt is, hogy a kabinet támogatta azt, hogy Demszky Gábor ötpárti egyeztetést kezdeményezzen a 2020-as olimpiai játékok megpályázását előkészítő törvénytervezettel kapcsolatban. A közgyűlés augusztus végén tárgyal a budapesti olimpiáról, és ez előtt egyeztetne a főpolgármester. A város vezetőinek az a céljuk, hogy előkészítsék a terepet a következő kormánynak és a következő közgyűlésnek, hogy 2011-ben megalapozott döntést tudjanak hozni az olimpiai pályázat benyújtásáról – tette hozzá.