A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság információi alapján fogták el Spanyolországban az ügyvezetőjét annak a cégnek, amely a tulajdonosok tudta nélkül adott el több ezer tonna tárolásra átvett kukoricát; a kár eléri a 4 milliárd forintot – közölte a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője kedden.

Kocsis Tünde alezredes elmondta, másfél éves nyomozás során jutottak a gazdaságvédelmi osztály munkatársai olyan információkhoz, hogy a nemzetközi elfogatóparanccsal körözött budapesti férfi Spanyolországban tartózkodik. Ennek alapján fogta el a spanyol rendőrség az ügyvezetőjét annak a cégnek, amely a gyanú szerint, intervenciós kukorica tárolásával kapcsolatosan követett el sorozatos visszaéléseket – tette hozzá.

A szóvivő közölte, hogy a rendőrség szerint a bűncselekmény-sorozattal okozott kár mintegy 4 milliárd forint.

Az elfogott férfi jelenleg kiadatási őrizetben van Spanyolországban, kiadatását az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium, valamint az illetékes spanyol igazságügyi szervek bonyolítja majd, ami hosszabb ideig eltarthat – mondta Kocsis Tünde.

A málagai rendőrség kedden jelentette be, hogy elfogták az egyik leginkább keresett magyar bűnözőt, aki állítólag “mintegy 300 millió eurót” sikkasztott el, és a Costa del Solon lévő Fuengirola spanyol üdülőhelyen próbált meg elrejtőzni.

A nevének a kezdőbetűivel (A. I. K.) azonosított, 48 éves férfi elfogása a rendőrség szerint a település külföldi lakóinak köszönhető, akik felhívták a figyelmet a feltűnő külsejű, náci jelképekkel tetovált illetőre. A csak “Jimmyként” ismert férfi tehetős nyugdíjasnak adta ki magát, és nap mint nap felbukkant a tengerparti sétányon kutyája társaságában. A rendőrség megfigyelés alá helyezte, és sikerült azonosítani annak ellenére, hogy “gyökeresen megváltoztatta a külsejét” – közölte a spanyol rendőrség.

A Győr-Moson-Sopron megyei rendőrök csalás és sikkasztás miatt indítottak nyomozást 2008 márciusában a GP Trade Kft. tisztségviselői ellen. A feljelentést a Magyar Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) tette a cég ellen, miután a kft. kapuvári raktárában elhelyezett több ezer tonna intervenciós kukoricája eltűnt. Erre azután derült fény, hogy az MVH értékesítette a gabonát, amelyet a vevő el akart szállítani, de a helyszínen kiderült, a vékony kukoricaréteg alatt szalmabálák vannak. A GP Trade Kft. a megyében több helyen tárolt kukoricát. A gabona ezekről a helyekről is eltűnt, mennyisége több ezer tonna.