Szoftverkalózkodás miatt egy kínai számítógép-kereskedő, valamint két helyi beszállító cég ellen kezdeményezett bírósági eljárást a Microsoft. A szoftvercég 320 ezer jüan kártérítést megítélését kérte – írja a kínai Intellectual Property Protection.

Bírósági eljárást kezdeményezett a Microsoft három kínai számítástechnikai vállalkozás ellen. A cég kínai kirendeltségének álláspontja szerint a Changfeng Information Technology előre installált kalózszoftverekkel értékesít személyi számítógépeket a vevőinek. A Microsoft szerint a Changfeng két beszállítója, Chenyue Information Technology és a Ziyue Network Technology is érintett lehet az ügyben.

A Microsoft egy tavaly októberi próbavásárlást követően határozott úgy, hogy szerzői jogai megsértése miatt peres eljárást kezdeményez a fenti vállalkozások ellen. A vásárlást követően ugyanis a négy véletlenszerűen kiválasztott személyi számítógép mindegyikén előre telepített, kalóz Windows XP Professional szoftvert találtak. A sanghaji bíróságra benyújtott keresetében a cég 320 ezer jüan (USD 46 ezer) kártérítés megítélését, valamint a jogsértő cégek további jogsértéstől való eltiltását kérte.

A múlt héten lezajlott bírósági tárgyaláson a Microsoft képviselője kiemelte, lehetetlen megállapítani, hogy a három vállalkozás közül melyik telepítette a jogsértő szoftvereket a számítógépekre, ezért úgy vélik, hogy a jogi felelősség mindhárom céget terheli.

A tárgyaláson a három kínai cég képviselői tagadták az ellenük felhozott vádakat. A bíróság még nem hozott ítéletet az ügyben.