A rendőrnek ütni vagy rúgni tilos, kivétel: ha erre a személye ellen irányuló támadás elhárításához feltétlenül szükség van. A pénteki Népszabadság ismerteti a szolgálati szabályzat módosításának tervezetét, amely előírja azt is, hogy a nemi szervek még ebben az esetben sem vehetők célba.

“Tilos ütést mérni a halántékra, a torokra, a vesékre, illetve a nemi szervekre” – többek között ezzel egészítené ki a rendőrség szolgálati szabályzatát egy most készülő igazságügyi és rendészeti miniszteri rendelet. Ma csupán annyi az előírás, hogy gumibot alkalmazásakor “az ütés lehetőleg a támadó végtagot érje, kerülni kell, hogy fejre, a derékra, a gyomorra vagy a hasra irányuljon” – olvasható a lapban.

A tervezet a kényszerítő eszközök alkalmazásának szabályait azzal is szigorítaná, hogy a testi kényszert alapvetően az intézkedésnek ellenszegülő megfogására, leszorítására, elvezetésére, esetleg önvédelmi fogások bevetésére korlátozná. Az ütést vagy rúgást még ezekben a helyzetekben is – a rendőr elleni közvetlen támadás elhárításának kivételével – kategorikusan tiltaná.

A teljes cikk elolvasható a Népszabadság Online oldalán