A terrorcselekmény bűntette és más bűncselekmény miatt a Központi Nyomozó Főügyészség előtt folyamatban lévő bűntető ügyben – amelyben a főügyészségünk a Nemzeti Nyomozó Irodával együttműködve, közös nyomozó csoportban jár el – a Nemzeti Nyomozó Iroda Terrorizmus és Extrémizmus Elleni Osztálya 2009. augusztus 11-én két újabb személyt elfogott és előállított – tájékoztatott a Főügyészség.

Az elfogott személyeket a főügyészség őrizetbe vette, majd gyanúsítottként hallgatta ki.

A megalapozott gyanú lényege szerint Budaházy György 2007. elején egy több személyből álló csoportot hozott létre és vezetett abból a célból, hogy országgyűlési képviselők elleni támadásokkal – azokat megfélemlítve – befolyásolják a parlamenti döntéseket.

A most őrizetbe vett két férfi megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy – mint a mozgalom “katonája” – 2007. áprilisától folyamatosan részt vett a mozgalom tagjainak különböző támadásokra történő felkészítésében, illetve maga is ajánlkozott, vállalkozott a tervezett cselekmények elkövetésére.

Ennek során 2008. február 7-ről 8-ra virradó éjszaka a bűntársaival részt vettek Dunaújváros területén Dér Zsuzsanna országgyűlési képviselő lakása elleni támadásban, amelynek során a lakás bejárati ajtaját lelocsolták benzinnel, majd azt felgyújtották. A keletkező füst veszélyeztette a lakók életét, egészségét. A képviselő lakásában 382.750.- Ft kár keletkezett.

A több helyszínen végrehajtott hasonló cselekményekkel az egészségbiztosítási pénztárakról szóló törvény Országgyűlés általi elfogadását akarták megakadályozni, mint ahogy az a Magyarok Nyilai Nemzeti Felszabadító Hadsereg nevében a támadásokkal kapcsolatosan küldött üzenetből is kiderült.

A főügyészség állami szerv kényszerítése céljából megvalósított terrorcselekmény bűntette – melyet bűnszervezet tagjaként követtek el – megalapozott gyanúját közölte az őrizetbe vett férfiakkal.

A gyanúsítottak az őrizet és a gyanúsítás ellen panaszt jelentettek be, majd megtagadták a vallomástételt.

A nyomozási bíró 2009. augusztus 14-én elrendelte mindkét gyanúsított előzetes letartóztatását.

Az eljárás eddigi előzményei:

  • A Nemzeti Nyomozó Iroda által 2009. április 08-án Pest megye területén elfogott és őrizetbe vett négy személy közül először egy fő ellen, majd – az ügyek egyesítését követően – valamennyi gyanúsított ellen a Központi Nyomozó Főügyészség folytatja az eljárást.
  • Ugyancsak a főügyészségünk jár el a 2009. május 15-én elfogott férfi ellen, aki – a megalapozott gyanú szerint – a százhalombattai lakásán bombák előállításához szükséges robbanóanyagot tárolt, illetve egy futball labdába rejtett bombát a társának április 8-án átadott. A futball labdába rejtett bombát a társával egy országgyűlési képviselő házához akarták szállítani, és azt az országgyűlési képviselő működésével összefüggésben fel akarták robbantani.
  • Egyesítés folytán szintén a főügyészségünk jár el a 2008. szeptember 3-ra virradó éjszakán dr. Szilvásy György lesencefalui családi háznál ismeretlen személyek által végrehajtott robbantás ügyében, melynek következtében az ingatlanban megközelítőleg 1,5 millió forint kár keletkezett.
  • 2009. június 17-én a főügyészségünk őrizetbe vette Budaházy Györgyöt, aki a megalapozott gyanú szerint 2007. elején egy több személyből álló csoportot hozott létre és vezetett abból a célból, hogy országgyűlési képviselők elleni támadásokkal – azokat megfélemlítve – befolyásolják a parlamenti döntéseket.

E tevékenység részeként Budaházy György utasítására hajtotta végre az egyik bűntársa a dr. Hiller István családi háza elleni lőfegyveres támadást, illetve az ő utasítására dobtak dr. Kóka János épülő házára molotov-koktélt 2007. decemberében.

Az ezzel kapcsolatban megjelentetett figyelmeztetés szerint, az akciókat azért hajtották végre, hogy az országgyűlési képviselők a 2007. december 17-ei szavazáson nemmel szavazzanak.

Budaházy György ezen túlmenően megalapozottan gyanúsítható azzal is, hogy 2009. április elején utasítást adott a bűntársainak arra, hogy helyezzenek el két országgyűlési képviselő házánál – az egyik társa által készített – időzítő szerkezettel ellátott, futball labdába rejtett nagy mennyiségű robbanóanyagot. Az időzítő szerkezetek segítségével, azokat egy időben akarták felrobbantani, melyet a rendőrség közbelépése akadályozott meg.

A felhasznált robbanóanyag alkalmas volt emberi élet kioltására.

A főügyészség mindezek alapján Budaházy Györggyel

  • állami szerv kényszerítése céljából fegyverrel kapcsolatos, közveszélyt okozó bűncselekmény elkövetésével megvalósított terrorcselekmény bűntette,
  • robbanóanyag és robbantószer készítésével elkövetett robbanóanyaggal visszaélés bűntette (melyet felbujtóként követett el),
  • 2 rendbeli emberölés előkészületének bűntette

megalapozott gyanúját közölte.

2009. július 14-én további három személlyel bővült a gyanúsítottak köre. Két személyt a Kóka János országgyűlési képviselő háza elleni támadással kapcsolatban, míg a harmadik társukat a Dér Zsuzsanna országgyűlési képviselő ingatlana elleni támadással összefüggésben, terrorcselekmény bűntettének megalapozott gyanúja miatt hallgatta ki a főügyészség.

2009. július végétől a főügyészség megkezdte a gyanúsítottakkal szembeni azon intézkedéseket, melynek során a cselekményeiket bűnszervezet tagjaként elkövetett bűncselekményeknek minősíti át.

Jelenleg összesen 11 gyanúsítottja van az ügynek. Valamennyi gyanúsított kényszerintézkedés hatálya alatt áll.

A főügyészség – a Nemzeti Nyomozó Irodával együttműködve – széles körben, nagy erőkkel folytatja a nyomozást.