A bíróság szerint a jogerősen feloszlatott Magyar Gárda szombatra tervezett ünnepélyes eskütétele önmagában közrendbe ütközőnek minősíthető, ezért ha az új Magyar Gárda mozgalom tagjai megjelennek a helyszínen, a rendőrség a jogszabályok adta keretek között fel fog lépni – közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) kedden.

A BRFK közleménye felidézte: augusztus 10-én egy magánszemély bejelentette a rendőrségnek, hogy augusztus 22-én a Hősök terén az új Magyar Gárda mozgalom tagjainak ünnepélyes eskütételére kerül sor. A rendezvény megtartását Tóth Gábor budapesti rendőrfőkapitány megtiltotta a gyülekezésről szóló törvényben kapott felhatalmazás, valamint az alkotmány, a polgári és politikai jogok nemzetközi egységokmánya és a római egyezmény alapján.

A bejelentő felülvizsgálati kérelmet nyújtott be a tiltó határozattal szemben a Fővárosi Bíróságra, ezt azonban a bíróság elutasította és helybenhagyta a BRFK tiltó határozatát.

A rendőrség közölte: a bíróság indokolásában kifejtette, hogy elfogadja a BRFK közlekedésrendészeti szakvéleményét, miszerint a közlekedés más útvonalon nem biztosítható a rendezvény megtartása esetén. A bíróság elfogadta a BRFK azon álláspontját is, hogy a gyülekezési jog nem járhat más alapjogok, illetve a nemzetközi szerződésekben foglalt alapvető érdekek aránytalan sérelmével, és mind az egységokmány, mint az egyezmény lehetővé teszi, hogy az állam a gyülekezés szabadságát meghatározott jogok és értékek védelme érdekében korlátozza.

“Ez a korlátozás az állam biztonsága, közbiztonság, a közrend, közegészség, közerkölcs, zavargás vagy bűnözés megakadályozása vagy mások jogai és szabadsága védelmében lehetséges” – közölte a rendőrség.

Hozzátették: a bíróság végzésében utalt rá, hogy a Magyar Gárda Hagyományőrző és Kulturális Egyesületet – amely egyesület szervezeti egységként foglalta magába a Magyar Gárda mozgalmat – a Fővárosi Ítélőtábla július 2-án jogerős ítéletével feloszlatta.

“A bíróság rögzítette, hogy egy olyan rendezvény, melynek célja egy, a bíróság által jogerősen feloszlatott mozgalom ünnepélyes eskütétele, önmagában közrendbe ütközőnek minősíthető és azzal szemben a nemzetközi szerződések az állam részére tiltást tesznek lehetővé” – olvasható a rendőrség közleményében. A bíróság megállapította, hogy a közrend védelme, ezen belül a közbiztonság és a köznyugalom kiemelkedő társadalmi érdek, amely a rendezvény megtartása esetén súlyosan sérülhet.

A BRFK tehát a tiltó határozat és a bíróság jogerős végzése ellenében gyülekező, “az új Magyar Gárda mozgalom tagjainak megjelenése esetén a jogszabályok adta keretek között fel fog lépni”. A rendőrség közölte azt is, hogy eljárást indítottak egyesülési joggal visszaélés és törvény, vagy hatósági rendelkezés elleni izgatás elkövetésének gyanúja miatt, egyelőre ismeretlen tettes ellen.