Az áfacsalás elleni küzdelem megerősítése és a tagállamok adóhatóságainak szorosabb együttműködését tenné lehetővé az a jogszabály, melynek tervezetét kedden (2009. augusztus 18.) nyújtotta be az Európai Bizottság. A javaslat elfogadása esetén a tagállamok nem egyenként, hanem együttesen feleljen az áfa-bevételek védelméért.

Az áfacsalások miatt becslések szerint az uniós tagállamok mintegy 60 milliárd euró adóbevételtől esnek el.

„A jelen gazdasági helyzetben kiemelten fontos az áfacsalás elleni hatékony fellépés, amelyben az adóhatóságok közötti közigazgatási együttműködés kulcsszerepet játszik. Roppant fontosnak tartom, hogy az EU egészét érintő áfacsalások elleni küzdelemben valamennyi adóhatóságnak rendelkezésére álljanak azok a technikai és jogi eszközök, amelyekkel a többi tagállam adóbevételeit legalább olyan hatékonyan tudják védeni, mint a sajátjukat” – nyilatkozta Kovács László, az adó- és vámügyekért felelős európai biztos.

A javaslat egyik pillére az úgynevezett Eurofisc jogalapjának megteremtése: ez a kezdeményezés a tagállami adóhatóságok közötti operatív, gyors reagálású együttműködési rendszert kíván létrehozni. Az Eurofisc létrehozásával a tagállamok között jelentősen felgyorsulna a célzott információcsere, és a tagállamok közös kockázat-, illetve stratégiai elemzéseket is tudnának végezni.

A javaslat olyan újítást is tartalmaz, hogy a tagállamok ne egyenként, hanem együttesen feleljenek az adóbevételek védelméért. A bizottsági indítvány értelmében az adóhatóságok közvetlen betekintést engednének egymásnak az adózói adatbázisaikban tárolt bizonyos információkhoz. A tagállami adatbázisokban fellehető adatok összehasonlíthatóságához és érdemi használhatóságához a javaslat bizonyos minőségi követelményeket ír elő.

Hasznos és hatékony újítás, hogy a javaslat tanácsbeli elfogadását követően az adófizetők egy biztonsági rendszeren keresztül ellenőrizhetik üzlettársuk vagy egy másik közösségi adófizető közösségi adószámát és kilétét. E rendszer jelentősen növeli és elősegíti az EU-n belüli üzleti kapcsolatokban elengedhetetlen jogbiztonságot.

Az eredeti rendeletet, amelyet a mostani javaslat módosítani kíván (magyarul nyelven)

Az adócsalás elleni küzdelemről bővebben angolul az Európai Bizottság oldalán található információ