A parlagfű elleni védekezés keretében eddig mintegy ötezer hektáron kellett hatósági intézkedést tenni: közérdekű védekezést elrendelni, illetve növényvédelmi bírságot kiszabni.

Gólya Gellért országos növényvédelmi főfelügyelő kedden elmondta: a következő hetekben várhatóan nő az eljárások száma, hiszen a területek 30 százalékát ellenőrizték eddig.

A szakember a most kiszabott bírságok mértékéről még nem tudott pontos felvilágosítást adni, de elmondta, hogy várhatóan a tavalyihoz hasonló mértékben fognak idén bírságot kiszabni.

Közölte, hogy 2008-ban 423 millió forint bírságot vetettek ki.

Hozzátette: a legnagyobb “pollenszolgáltatók” a mezőgazdasági területek, különösen a napraforgótáblák és tarlóterületek.

Mint mondta, a nagyobb problémát a másfél millió hektárnyi tarlóterület okozza, ezért erre külön akcióprogramot szerveztek.

Gólya Gellért ismertetése szerint mindenkinek június 30-ig kellett kiirtania a parlagfüvet földterületén, és október végéig, a parlagfű szezon végig kell ezt az állapotot fenntartania.

A növényvédelmi főfelügyelő elmondta, hogy a parlagfűhelyzetről és a megtett intézkedésekről a kormány kért jelentést.

Gólya Gellért elmondta, hogy nagy hangsúlyt helyeznek a tájékoztatásra is, minden évben országos gazdaképzést szerveznek. Megjegyezte, hogy az agrártámogatások kifizetésének egyik feltételévé tették a parlagfűmentesítést.

Hozzátette: számos közmunkaprogramot is szerveztek a Velencei és a Tisza-tó környékén, valamint a Balatonnál.

A növényvédelmi főfelügyelő emlékeztetett arra, hogy a földművelésügyi tárca már 2001-ben előírta a parlagfű elleni védekezési kötelezettséget, akkor még kifejezetten az agrárium területén, majd az Országgyűlés 2005-ben fogadta el azt a törvényi szabályozást, amely az egészséghez való alapjog biztosítása érdekében kötelezővé teszi minden földtulajdonosnak és földhasználónak a parlagfű elleni védekezést.