Az ausztrál jogvédő szervezet, az Australian Federation Against Copyright Theft (AFACT) álláspontja szerint kellő elrettentő erővel hat majd a lakosokra az a hét hónapos felfüggesztett börtönbüntetés, amelyet nemrég szabott ki a bíróság egy helyi kalózra – olvasható az ABC News honlapján.

A napokban hét hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt dél-ausztráliai férfi otthonában, valamint egy rokonánál tartott házkutatás során több mint 10 ezer darab kalózlemezt, 17 darab DVD-írót és két számítógépet foglaltak le a helyi hatóságok.

Neil Gane, az Australian Federation Against Copyright Theft főigazgatója szerint az esetben kiszabott büntetés azt bizonyítja, hogy a helyi hatóságok egyre komolyabban veszik a szerzői jogi jogsértések kérdését. Úgy vélte továbbá, hogy az ítélet elég súlyos ahhoz, hogy a helyi lakosokat is elgondolkoztassa, és adott esetben elrettentésül szolgáljon számukra.

A jogvédő szervezet közleményében Gane hangsúlyozta, nagyon fontos, hogy a világ megértse, a filmkalózkodás nem áldozatok nélküli bűntett. Mint mondta, csak Ausztráliában körülbelül 50 ezer ember dolgozik a film- és televíziós iparágban, akiknek munkáját és megélhetését közvetlenül veszélyeztetik a jogsértések. Hozzátette, annak érdekében, hogy a hamisítás terjedését megelőzzék, az AFACT elsősorban a forrásra, illetve a nagyüzemben dolgozó hamisítókra koncentrál. Az ausztrál mozik üzemeltetőivel együttműködve próbálják megakadályozni a filmek illegális rögzítését, amely a kalózkópiák első forrását jelenti, emellett pedig a terjesztők ellátását igyekeznek megakadályozni azzal, hogy a helyi hatóságokkal azon bűnszövetkezetekre fókuszálnak, amelyek nagy mennyiségben töltenek le és gyártanak kalózfilmeket.