A Magyar Bölcsődék Egyesülete és a Magyar Óvodapedagógiai Egyesület képviselői szerint rossz hatással lehet a bölcsődéskorú gyerekekre, ha a szeptembertől létrehozható úgynevezett egységes óvoda-bölcsődébe járnak – írta a csütörtöki Népszabadság.

Az egységes óvoda-bölcsőde, ha kizárólag a gyerekek szempontjából nézem, nagyon rossz megoldás – mondta a lapnak nyilatkozva Scheer Ferencné, a Magyar Bölcsődék Egyesületének ügyvivője arra reagálva, hogy szeptember elsejétől a tízezer főnél kisebb településeken, új intézménytípust lehet alakítani: az úgynevezett egységes óvoda-bölcsődét. (Ezekben az intézményekben a gyerekek létszáma nem haladhatja meg a húsz főt, ebből legfeljebb 15 lehet óvodás korú. A három év alatti gyerekek egy ilyen csoportban sem lehetnek többen ötnél. A gyerekeket kétéves kortól vehetik fel.)

Bár a férőhelyhiány égető probléma, ez a megoldás a bölcsődéskorú gyerekeknek rosszabb, mint ha egyáltalán nem járnának semmilyen intézménybe – fejtette ki Scheer Ferencné. Szerinte ugyanis egyre nő az iskolaéretlen, ezért tovább óvodába járó gyerekek száma, ami azt jelenti, hogy egy ilyen egységes óvoda-bölcsődébe a kétévesek akár több 6-7 éves gyerekkel járnak majd egy csoportba. Az ügyvivő úgy véli, ez nem felel meg a kétévesek életkori sajátosságainak.

Az idegrendszerükre káros lehet, ha napi 8-10 órát töltenek akár húszfős csoportban is, náluk jóval idősebbek között – mondta, hozzátéve: a bölcsődéskorú gyerekek mozgása koordinálatlan, alig beszélnek, még “nem a társaikkal, hanem azok mellett” játszanak. Scheer Ferencné arra is felhívta a figyelmet, hogy az Európa Tanács ajánlása szerint a gyerekek napközbeni ellátása elsősorban a gyerek érdekét kell hogy szolgálja, és csak másodsorban az anya visszatérését a munkába.

Az egységes óvoda-bölcsőde koncepcióját a Szociális Minisztériummal közösen, bölcsődei szakemberek bevonásával dolgozták ki – mondta el a lapnak Kovács Erika, az Oktatási Minisztérium főtanácsosa. Kiemelte: különösen figyeltek arra, hogy a csoportokban a bölcsődéskorú gyerekek is komfortosan érezzék magukat.