Két gyanúsított előzetes letartóztatásának meghosszabbítását indítványozta a Fővárosi Főügyészség az emberi test tiltott felhasználásának gyanúja miatt indult büntetőügyben, az úgynevezett őssejtügyben.

A Fővárosi Bíróság sajtótitkársága szerdán újságírói kérdésre azt válaszolta, hogy az emberi test tiltott felhasználásának bűntette miatt Y. B. és társai ellen indult büntetőügyben a Fővárosi Főügyészség 2009. augusztus 25-én indítványozta Y. B. és N. K. gyanúsítottak előzetes letartóztatásának meghosszabbítását. Az ügy elbírálása folyamatban van.

Az emberi test tiltott felhasználása miatt a Nemzeti Nyomozó Iroda folytat eljárást; a gyanú szerint egy őssejtkutató labor és egy magánklinika szervezésében végeztek őssejtkezeléseket 2007-től, anyagi ellenszolgáltatás fejében. Az érintettek egy-egy kezelésért általában 25 ezer USA dollárt, vagy 5 millió forintot fizettek. A rendőrség szerint a gyanúsítottak több helyszínen is végeztek illegális őssejtkezelést, miközben az ezt alkalmazó cégnek csak őssejt tárolására volt engedélye, értékesítésre és beültetésre nem.

A gyanú szerint őssejtkezeléseket végző ukrán-amerikai Yuliy Baltaytis professzor és a kezelésekhez szükséges dózisokat elkészítő ukrán nő, Natalia K. július vége óta előzetes letartóztatásban van, Seffer István és a negyedik gyanúsított pedig házi őrizetben. Seffer István résztulajdonosa a korábban őssejtkutatásokkal foglalkozó IRM Magyarország Zrt.-nek, amely működtetője volt a Seffer és Renner Magánklinika egyik laborjának.

Időközben újabb két gyanúsítottat hallgatott ki a rendőrség a büntetőügyben; a két nőt azzal gyanúsítják, hogy asszisztensként segítették az őssejtkezelésekben az ügy két orvosát.