Válaszolt a legfőbb ügyész Gulyás József SZDSZ-es képviselő UD-ügyben korábban feltett írásbeli kérdéseire és pontokba gyűjtötte, milyen ügyekbenindultak nyomozások Laborc Sándor feljelentése alapján – ismerteti a hétfői Népszava.

A nemzetbiztonsági bizottság liberális tagja egyebek közt kíváncsi volt arra, milyen célból gyűjthette a cég az adatokat, mire használhatták azokat, s ki adhatott megbízást a gyűjtésekre.

Kovács Tamás legfőbb ügyész válasza szerint a “hatóságok feladata a büntetőjogilag releváns tények megállapítása. Miután bűncselekmény elkövetésére vonatkozó adatok megállapítására nem került sor“a kérdésekben foglalt körülmények felderítésére a “hatóságoknak nem volt törvényes lehetősége”.

A legfőbb ügyész pontokba gyűjtötte, hogy Laborc Sándor – a Nemzetbiztonsági Hivatal leköszönő igazgatójának – feljelentése alapján milyen ügyekben indultak nyomozások.

Megszüntették az eljárást számviteli fegyelem megsértése miatt és egy ügyvédi iroda állítólagos megfigyelése kapcsán, ahogy a lőfegyverrel és lőszerrel visszaélés miatt is. A feljelentés szerint az UD Zrt. lemásolhatta a Mol, illetve a MÁV biztosító adatbázisait is. Az erre vonatkozó bizonyítékok azonban a “törvény előírta feltételek hiányában bizonyítékként nem voltak használhatóak”, így ez az ügy is elhalt. A legfőbb ügyész szerint megpróbálták kideríteni azt is, hogy a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat milyen telefonokat hallgatott le.

Tovább folyik azonban néhány másik ügy: hivatalos személy által elkövetett személyes adattal visszaélés, illetve “vesztegetést állítva elkövetett hivatali befolyással üzérkedés” miatt. Előbbi a Budapesti Nyomozó Ügyészségnél, míg utóbbi a Központi Nyomozó Főügyészségnél van.

Szintén tart az eljárás a haditechnikai termékkel való visszaélés miatt és Keller László személyes adattal visszaélés ügyében tett bejelentése alapján is.

Kovács Tamás azzal zárta levelét, hogy Laborc Sándor személyével – azaz korábbi állítólagos megfigyelésével – kapcsolatban sem merült fel semmilyen bűncselekmény gyanúja.