Az Európai Parlament elnöke, Jerzy Buzek arra ösztönözi parlamenti képviselőtársait, hogy minél előbb hozzanak döntést az Európai Bizottság jelenlegi vezetője, José Manuel Barroso újraválasztásáról. Az elnök szerint a döntés elodázása veszélyezteti Európa stabilitását.

„Az Európai Unió és intézményeinek stabilitása szempontjából sokkal jobb lenne, ha a szavazásra még szeptember folyamán sor kerülne” – nyilatkozta az új elnök csütörtökön Brüsszelben.

Jerzy Buzek, aki José Manuel Barroso jobbközép európai politikai pártjának tagja, az Európai Néppárt többi tagjához hasonlóan támogatja az egykori portugál miniszterelnök újraválasztását. Ugyanakkor a parlamenti liberálisok és a szocialisták az újraválasztás támogatását számos feltételhez kötötték.

A következő hét folyamán esedékes Barroso következő öt évre szóló programjának parlamenti bemutatása, az egyes politikai frakciók vezetőivel pedig szeptember 8-án és 9-én tárgyal majd a Bizottság jelenlegi elnöke.

A zöldek rendíthetetlenül az újraválasztás ellen vannak, és semmilyen szavazást nem támogatnak a Lisszaboni Szerződésről szóló, 2009. október 2-án tartandó újabb ír népszavazást megelőzően.

A parlamenti csoportok szeptember 10-ére tűzték ki a szavazás időpontját. Jerzy Buzek bízik benne, hogy meg tudja győzni képviselőtársait arról, hogy a minél előbbi döntés Európa legfőbb érdeke.